Patrijarsi Jovan X i Irinej u Podgorici Tanjug

RegionRegion Pocetna 15. 10. 2018. 18:44:18

Patrijarh antihijski i celog Istoka Jovan X u pratnji patrijarha srpskog Irineja stigao je u Podgoricu, gde im je u Hramu Hristovog vaskrsenja priređen svečani doček.

crnagora72021072014.jpg

 

U Cetinjskom manastiru ranije danas je patrijarhu Jovanu X dodijeljen orden – Zlatni lik Svetog Petra Drugog Lovćenskog Tajnovica, koji se dodeluje za ispovedničko svedočenje na tronu petropavlovske antiohijske patrijaršije.

Patrijarh Jovan X kazao je da je, kada je stigao u Manastir, video ljubav.

„Videli smo ljude koji su srećni, i sveti oci, sveštenici, monasi i narod“, rekao je Jovan X.

Izrazivši zadovoljstvo i sreću dolaskom u Crnu Goru, patrijarh antiohijski i celogIstoka je rekao da je o mirna poseta koja, kako je rekao, svedoči da smo braća, da imamo ljubav, da smo jedna porodica koja pripada pravoslavlju.

„Ništa ne može da nas udalji jedne od drugih. Kroz istoriju smo imali dobar odnos sa srpskom crkvom. Mi bodrimo vašu crkvu i braća smo u Hristu i to nije od sada nego oduvik“, rekao je Jovan X.

U pratnji patrijarha Jovana nalaze se arhijereji Antiohijske patrijaršije mitropolit akarski Vasilije i mitropolit njujorški i cele Severne Amerike Josif.

U pratnji Patrijarha Irineja je mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije, episkop šumadijski Jovan i valjevski Milutin.

Irinej će danas posjetiti manastir Ostrog, a zatim i saborni hram Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, gđe će mu u 16 sati takođe biti priređen svečani doček.

Patrijarsi su se ranije danas u Cetinjskom manastiru poklonili ćivotu Svetog Petra Cetinjskog, ruci Svetog Jovana Krstitelja i čestici Časnog krsta Gospodnjeg.

Sveti Petar Cetinjski nosi ime utemeljivača crkve Svete antiohije, a desna ruka Sv Jovana Krstitelja krstila je Gospoda u reci Jordanu.

Nakon Cetinja delegacije dveju crkava obišle su manastir Ostrog.

Antiohijsku Crkvu su osnovali apostoli Petar i Pavle. Nakon stradanja svetog Arhiđakona Stefana u Jerusalimu, verni onoga vremena su, po blagoslovu apostola Petra, stigli u Antiohiju i tamo osnovali Crkvu 47. godine po Rođenju Hristovom. Upravo u Antiohiji su vernici po prvi put nazvani hrišćanima. Od tada do danas ova Crkva dala je mnoge svetetilje, ispovednike, podvižnike, bogoslove i mučenike.

Među njima najpoznatiji su sveti apostol Luka, sveti Ignjatije Bogonosac, sveta Tekla, sveti Jefrem i Isak Sirin, sveti Jovan Damaskin…

Patrijaršija Antiohijska danas ima jurizdikciju u Antiohiji, Siriji, Arabiji, Kilikiji, Iveriji, Mesopotamiji i na celom Istoku, kako i stoji u tituli patrijarha Jovana X, a njegovo sedište je u Damasku.

Kako se radi o veoma stradalnoj crkvi izloženoj kontinuiranim progonima, veliki broj vernika je emigrirao, što je Antiohijsku Crkvu učinilo najbrojnijom Pravoslavnom crkvom u dijaspori, naročito u Severnoj i Južnoj Americi.

Ovo je još jedna istorijska posjeta predstojatelja neke pomesne Pravoslavne crkve Crnoj Gori, čime se pravoslavnim vernicima i pravoslavnim eparhijama u Crnoj Gori i Mitropolitu crnogorsko-primorskom Amfilohiju ukazuje dostojanstvo, poštovanje i veliki ugled u pravoslavnom svetu.

CG:Policija privela „Noćne vukove“ iz pratnje patrijarha

Policija na Cetinju privela je danas četvoricu pripadnika motociklističkog kluba „Noćni vukovi Crne Gore“, prenosi portal In4s.net.

Privedeni su vođa kluba Vukoman Bulatović, njegov zamenik Željko Vukčević, sekretar kluba Željko Obradović i član Goran Tijanić, koji je istovremeno i službenik Mitropolije crnogorsko-primorske, a koji su na poziv Mitropolije crnogorsko-primorske bili u pratnji patrijarha Antiohije i celog Istoka Jovana X i srpskog patrijarha Irineja.

Nakon priovođenja, zadržani su pet sati u prostorijama Centra bezbednosti Cetinje, a kako je Bulatović rekao, oni su bili u pratnji na poziv Mitropolije kao i nekoliko puta pre toga.

„Uredno smo se javili policijskom obezbeđenju i nikakvih problema nije bilo sve dok nismo stigli na Cetinje. Tada smo nas četvorica, po nalogu načelnika cetinjske policije Miloša Vučinića, privedeni u prostorije Centra bezbednosti, gđe smo zadržani od 10 do 15 sati. Lokalni policajci su bili korektni prema nama, uzeli su izjave i raspitivali se zašto pratimo patrijarhe. Valjda su se uplašili da mi predstavljamo opasnost za njih, što je apsurd“, rekao je Bulatović.

Prema njegovim rečima, privođenje „Noćnih vukova“ predstavlja nepotrebnu neprijatnu situaciju i dodao da su oni opasni po Crnu Goru „zbog ljubavi prema svojoj državi, prema svom narodu, prema pravoslavlju i prema Rusiji“.

„Naš jedini greh je što se držimo amaneta Svetog Petra Cetinjskog i što neke podsećamo da se oni ne drže toga“, rekao je Bulatović.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Vedro

Trenutna temperatura 11°C

Vedro

Sreda
Sunčano

Max: 19°C
Min: 9°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana