Patrijarh: Srbija ne može da pokloni Kosovo, rano je za Papu Tanjug

DruštvoDrustvo Pocetna 03. 01. 2018. 23:36:35

Patrijarh srpski Irinej rekao je večeras da Srbija nikada ne može da pokloni Kosovo i Metohiju, kao i da još nije vreme za posetu Pape Franciska Srbiji.

spccrkvapatrijarh30032016.jpg

„Može Kosovo da bude oteto, da bude okupirano kao što jeste danas, ali Srbija nikada ne može da kaže “mi to poklanjamo“, jer ono što se pokloni zauvek se izgubi, a ono što se otme na silu, na isti način se i vrati“, rekao je patrijarh u intervjuu televiziji Hram komentarišući unuitrašnji dijalog o KIM.

On je izrazio nadu da tako smatra i vrh naše države.

„Koliko vidim država čini velike napore da se Kosovo sačuva u okviru Srbije i da se nađe političko rešenje tako da bude na zadovoljstvo i jednih i drugih i da ostane to što jeste. Mi ne možemo da zamislimo Srbiju bez Kosova i Metohije“, naglasio je patrijarh.


Prema njegovim rečima, taj deo države mi tek u novije doba nazivamo Kosovo i Metohija.

„To je stara Srbija, koja je rodila ovaj drugi deo Srbije. Kosovo je naša istorija, kultura, duhovnost, sva je ispunjena praslavnim svetinjama“, rekao je partrijarh.

On je podsetio da je Prizren nekada bio prestonica sprskog naroda, kao i Skoplje, dok je Pećka patrijaršija rezidencija sprskih patrijaraha i episkopa i istorijska kuća naše crkve.

Patrijarh je istakao da narod koji je svestan sebe i svoje istorije i kulture ne može sebi da dozvoli da Pećka patrijaršija bude u nekoj drugoj državi, kao ni druge sprske svetinje za koje se hiljadu godina prolivala krv.

Prema njegovim recicma, KIM ne može za Srbiju da bude omča, već veza koja nas vezuje za staru Srbiju i tamošnje svetinje.

Na pitanje o kada će poglavar Rimokatoličke crkve papa Francijsko posetiti Srbiju, patrijarh kaže da još nije došlo vreme za to, imajući u vidu istorijske odnose, koji su još sveži.

On je naglasio da i vrh države i narod i Crkva žele mir sa svima.

„Mi sedimo na svojoj stolici i sa te stolice znamo ko su nam prijatelji, ali se trudimo i sa drugima“, napomenuo je poglavar SPC.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Vedro

Trenutna temperatura 5°C

Vedro

Subota
Mogući pljuskovi

Max: 10°C
Min: 2°C

Mogući pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana