Pasarelom između Kalemegdana i pristaništa Beograd dobija novu atrakciju Beoinfo

BeogradBeograd Pocetna 10. 02. 2019. 13:06:12

Radovi na izgradnji pešačke pasarele između Kalemegdana i obale Save su dosta kompleksni i projekat je izazivao dozu strepnje, ali se sve odlično odvija i već sada možemo da kažemo da će ovo biti jedan od objekata koji će postati nova „razglednica“ našeg grada, rekao je pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović gostujući na TV Prva.

pasarela-kalemegdan-bi

On je istakao da će ceo potez koji danas nazivamo Beton hala izgledati drugačije i potvrdio da će pasarela  građanima biti dostupna u roku od nekoliko meseci, odnosno da će na leto sigurno biti na raspolaganju.

– Prva faza izgradnje veoma kompleksna. Čeličnom konstrukcijom je trebalo „preći“ Bulevar vojvode Bojovića i sada se nalazimo pri kraju tih radova koji će za nekoliko nedelja biti završeni. Trenutno se radi na elektro-instalacijama i postavljanju lifta, a vrednost čitavog projekta je nešto veća od 214 miliona dinara. Mislim da je ovo jedinstven projekat koji će spojiti Kalemegdan sa obalom Save,  a celokupnim uređenjem u okviru prve faze izgradnje pešacima će biti omogućeno da sa Kalemegdana, ali i iz centra grada, stignu do Sava promenade ne napuštajući pešačku zonu – rekao je Mladenović.

Pomoćnik gradonačelnika je podsetio da je trenutno je u toku rekonstrukcija Karađorđeve ulice i po će okončanju tog posla ovaj deo keja imati biciklističku stazu i biti spojen sa već završenim delom Sava promenade koji prolazi kroz Beograd na vodi.

– Očekujem da ćemo u roku od godinu ili dve imati u potpunosti završenu vezu ovog dela grada sa Adom Ciganlijom i tada će biti moguće da se iz Knez Mihailove ulice, pešačkom stazom, preko Kalemegdana i Sava promenade, stigne do Savskog jezera. To je nešto što Beograđani nisu mogao ni da zamisle pre nekoliko godina. Beograd se menja i na ovom mestu više neće biti železničke pruge, već linijski park koji će u potpunosti i na bolje izmeniti izgled ovog dela grada. Grad se spušta na reke u pravom smislu te reči – poreučio je Mladenović.

Prema njegovim rečima, spajanje pasarele sa Velikim stepeništem na Kalemegdanu i uređenje okolnog prostora predstavlja drugu fazu izgradnje.

– Moderna skulputura, čiji su autori svetski priznati vajari profesor Mrđen Bajić i Britanac Ričard Dikon, zauzimaće centralno mesto na pasareli i dominirati ovim potezom. Pasarela će biti nova atrakcija koja će privlačiti veliki broj ljudi i turista. Ove godine će uslediti početak radova na izgradnji gondole koja će premostiti Savu i spojiti Kalemegdan sa Novim Beogradom, odnosno Parkom Ušće. Kod Muzeja savremene umetnosti nalaziće se stanica gondole, a spajanje desne i leve obale Save na ovaj način ćemo pozitivno promeniti naš grad. To je prava stvar za sve nas koji živimo u Beogradu, ali i za one koji dolaze u prestonicu Srbije – poručio je Mladenović.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Vedro

Trenutna temperatura 12°C

Vedro

Subota
Sunčano

Max: 21°C
Min: 8°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana