I Španija odobrila nacrt,potpisuju ga samo lideri članica Tanjug

SvetSvet Pocetna 23. 04. 2018. 18:15:36

Ambasadori svih 28 članica EU, uključujući i Španiju, odobrili su nacrt Deklaracije koja bi trebalo da bude privaćena na samitu EU- Zapadni Balkna u Sofiji, saznaje ekskluzivno Tanjug u Briselu.

spisidokumenti72010092014.jpg

 

„Nacrt Deklaracije je odobrio i ambasador Španije pri EU. Na samim zemljama članicama je da ga prihvate“, rekao je Tanjugu IZVOR U bugarskom predsedavanju EU.

Španski El Pais je ranije danas objavio, pozivajući se na neimenovane izvore, da je Španija stavila veto na taj dokument, jer, kako su naveli, premijer Marijano Rahoj ne želi da njegov potpis bude na deklaraciji zajednoi sa potpisom predstavnika Kosova, koje Španija ne priznaje.

Tanjug IZVOR U bugarskom predsedavanju, međutim, demantuje tu informaciju i dodaje: „Ambasadori su odobrili nacrt Deklaracije. Tekst je sada poslat zemljama Zapadnog Balkna na konsultacije“.

Stalni predstavnici svih 28 zemlja članica EU nacrt deklaracije su odobrili na sastanku održanom prošlog četvrtka u Briselu.

U diplomatskim izvorima u Briselu navode da se, zbog protivljenja španskog premijera Marijana Rahoja da se njegov potpis nađe na Deklaraciji zajedno sa potpisom predstavnika Kosova, čiju nezavisnost Španija ne priznaje, došlo do kompromisnog rešenja da Deklaracija bude usvojena samo od strane 28 zemlja članica, a ne u formatu 28 + 6 partnera sa Zapadnog Balkna.

Diplomatski izvori Tanjuga u Briselu takođe su potvrdili da je tekst nacrta deklaracije prosleđen zemljama sa Zapadnog Balkna „na uvid“.

Prema uvidu Tanjuga, u nacrtu sofijske Deklaracije ne pominju se „države“ Zapadnog Balkana, već se govori o „partnerima“, što se vidi kao još jedan korak u cilju kompromisa sa zemljama EU koje ne podržavaju nezavisnost Kosova.

Prvi deo Deklaracije odnosi se na podršku evropskoj perspektivi regiona, dok se aneks političkog dela teksta odnosi na povezanost kako regiona međusobno, tako i Zapadnog Balkana sa EU.

„Postoje tri dela aneksa – prvi koji se odnosi na vladavinu prava, drugi na bezbednost, migracije i borbu protiv terorizma i treći, najbitniji za građane Zapadnog Balkna, govori o infrastrukturnoj, energetskoj i digitalnoj povezanosti“, izjavila je ministarka Bugarske za predsedavanje Savetom EU, Ljiljana Pavlova.

Diplomatski izvori u Briselu kažu da još nije izvesno da li će premijer Španije Marijano Rahoj prisustvovati samom samitu EU Zapadni Balkan.

Nezvanične informacije govore o tome da je Rahij svoje učešće na samitu uslovio potpunom skrajnošću predstavnika Kosova, kome na samitu, prema stavu Španije, ne bi trebalo da bude dozvojeno da uzme reč niti da sedi za istim stolom sa ostalim liderima EU i Zapadnog Balkana.

„Pais“:Španski veto na deklaraciju zbog Kosova

Španija je stavila veto na nacrt deklaracije Samita EU – Zapadni Balkan u Sofiji, jer premijer Rahoj ne želi da se njegov poptis nađe na tom dokumentu zajedno sa potpisom kosovskog premijera, objavio je španski „El Pais“.

Kako se navodi, razlog „nije spoljna politika EU“, vec to što Marijano Rahoj ne želi da se njegovo ime i potpis nađu u istom dokumentu, na istom nivou sa poptisom predstavnika Kosova, čiju nezavisnost Španija ne priznaje.

el pais

Španski list navodi da mu je ova informacija potvrđena iz više diplomatskih izbora, kao i da će Rahoj najverovatnije napustiti Sofiju i samit pre nego što pocne sastanak, na kome će prisustvovati najviši predstavnici Srbije, Crne Gore, Albanije, Makedonije, BiH, ali i Kosova.

Premijer Španije će tako biti prisutan samo dan ranije, tokom radne večere zajedno sa ostalim liderima zemalja članica EU.

Rahoj je ranije govorio o tome da je problematično što se u Briselu istovremeno govori o proširenju i državama koje nisu priznate.

„To nas brine“, rekao je Rahoj.

Kako je preneo Euraktiv, Rahoj je krajem marta na marginama Samita EU rekao svom bugarskom kolegi Bojku Borisovu, čija zemlja predsedava Uniji, da će „imati problema sa balkanskim samitom u Sofiji“, kao i da je „zapretio da neće doći zbog Kosova“, prenosi „B92“.

Španci su se početkom godine usprotivili određenim odrednicama u strategiji proširenja EU, zbog toga što je Kosovo stavljeno na istu ravan kao bivše jugoslovenske republike i Albanija.

Španija je dostavila pismo u obliku „non pejpera“ pred usvajanje strategije proširenja na Zapadnom Balkanu, u kom „stopira“ spominjanje Kosova u tom kontekstu, ali i odrednicu WB6, odnosno „balkanska šestorka“ zbog toga što se njom Kosovo tretira kao država.

Kosovsku nezavisnost ne priznaje pet članica EU – Španija, Grčka, Kipar, Slovačka i Rumunija.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Slab sneg

Trenutna temperatura 1°C

Slab sneg

Ponedeljak
Oblačno

Max: 3°C
Min: 1°C

Oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana