Pahor: Mandat ću poveriti Janezu Janši Tanjug

RegionRegion Pocetna 04. 06. 2018. 11:42:34

Slovenački predsednik Borut Pahor izjavio je da će ispoštovati volju birača i mandat za sastavljanje nove vlade daće relativnom pobedniku parlamentarnih izbora Janezu Janši, lideru Slovenačke demokratske stranke (SDS) koja je osvojila 25 odsto glasova.

slovenija25092014.jpg

Borut Pahor je rekao da će mandat dodeliti relativnom pobedniku jučerašnjih izbora u Sloveniji, što je, kako je rekao, posledica njegovih iskustava, a pošteno je, rekao je, i da birači znaju za posledice svojih odluka i da će se njihovi glasovi uvažiti.

„Tek ako dođe do toga da pobednik izbora ne može da sastavi vladu, a to iskustvo smo već imali, onda će se tražiti druga rešenja“, rekao je Pahor za ljubljansko Delo.

Pahor je pozvao sve koji budu učestovali u procesu formiranja buduće vlade da se iskreno potrude, kako bi državi obezbeditli uspešnu i sigurnu budućnost države.

„Uspešno formiranje vlade biće najvažniji zadatak u narednom periodu. Za to će nam biti potrebno političko strpljenje i mnogo mudrosti“, istakao je Pahor.

Analitičari: Nemoguća misija da Janša formira vladu

Analitičari ocenjuju da će proces formiranja slovenačke vlade biti težak s obzirom na ideološke i lične suprotnosti lidera devet stranaka koje su ušle u parlament.

Biće to „nemoguća misija“ da Janša formira vladu, kažu analitičari, s obzirom na to da cenzus nije prešla Slovenačka narodna stranka (SLS) na koje je lider demokrata računao.

Većina stranaka leve orijentacije i njima bliske stranke su već najavile da neće podržati Janšinu vladu.

Marjan Šarec, čija je stranka druga po osvojenim glasova, izjavio je da je spreman da sa Janšom „popije kafu“, ali ne i da podrži njegovu vladu.

Šarec je rekao da će čekati rasplet situacije, u nadi da Janša neće moći da formira vladu, pa bi u drugom pokušaju predsednik Pahor mogao njemu dati mandat.

Poznavaoci prilika procenjuju da bi sastavljanje nove vlade moglo potrajati do jeseni, ukoliko političari ne pokažu dovoljno mudrosti i strpljenja.

Janša je u prvom obraćanju nakon proglašenja prvih preliminarnih rezultata rekao da će se truditi da formira čvrstu i stabilnu vladu, ali i da je svestan da će to biti teško, preneli su slovenčki mediji.

Pored Janšinog SDS-a, koji je osvojio 25,2 , sledi Lista Marjana Šarca (LMŠ) s 12,6 posto glasova, zatim Socijaldemokrati (SD) sa 9,94, Stranka modernog centra (SMC) s 9,74, Levica (L) s 9,23 i demokršćanska Nova Slovenija (NSI) sa 7,15 posto glasova.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Vedro

Trenutna temperatura 17°C

Vedro

Utorak
Pretežno sunčano

Max: 24°C
Min: 12°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana