Pad cena benzina „ohladio“ inflaciju u SAD Tanjug

EkonomijaEkonomija Pocetna 13. 03. 2018. 16:57:01

Inflacija u Sjedinjenim Državama se „ohladila“ u februaru 2018. usled pojeftinjenja benzina i obuzdavanja cena iznajmljivanja smeštaja, što je, kako ocenjuje agencija Rojters, najnoviji signal da će predviđeni rast inflacije verovatno biti vrlo postepen.

dzordz-vasington-ispred-njujorske-berze-ap-photo

 

Američko Ministarstvo rada je saopštilo danas da je indeks potrošačkih cena porastao za 0,2 odsto prošlog meseca, nakon januarskog skoka od 0,5 odsto.

U periodu od 12 meseci, zaključno sa februarom, inflacija je porasla za 2,2 odsto u odnosu na 2,1 odsto u januaru.

Kada se isključe volatilne cene hrane i energije, bazna inflacija u SAD je u februatu zabeležila mesečni rast od 0,2 odsto, posle ubrzanja od 0,3 procenta u januaru.

Godišnji rast bazne inflacije je prošlog meseca ostao nepromenjen na 1,8 procenata.

Imajući u vidu jačanje tržišta rada i solidnu privredu, očekuje se da će Federalne rezerve (Fed) na zasedanju od 20. do 21. marta doneti odluku o povećanju kamatnih stopa. Rojters, međutim, navodi da odmeren rast inflacije ukazuje na to da centralna banka SAD verovatno neće promeniti kamate na monetarnom sastanku sledeće nedelje.

U februaru su cene benzina u SAD pale za 0,9 odsto, nakon što su u januaru porasle za 5,7 odsto. Cene hrane u restoranima su ostale na istom nivou, dok su cene hrane koja se priprema u domaćinstvima pale za 0,2 posto. U januaru je hrana u SAD poskupela za 0,2 odsto.

Zanimljivo je da su u februaru pojeftinila i nova motorna vozila za 0,5 odsto, što je najveći pad od avgusta 2009, nakon što su njihove cene u januaru blago skliznule naniže za 0,1 odsto, prenosi britanska agencija.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 3°C

Pretežno oblačno

Nedelja
Pretežno sunčano

Max: 9°C
Min: -1°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana