Otvorena Srpska kuća u Podgorici RTS

RegionRegion Pocetna 15. 02. 2019. 18:33:39

Na državni praznik zemlje matice, u Podgorici je svečano otvoren Srpski informativno-kulturni centar „Sveti Sava“ u okviru Srpske kuće, poklona Republike Srbije srpskom narodu u Crnoj Gori.

podgorica30092014.jpg

Predsednik Srpskog nacionalnog savjeta Momčilo Vuksanović rekao je na svečanosti da je Republika Srbija učinila da se Srpski informativno-kulturni centar „Sveti Sava “ useli u taj prostor.

„Nemanjići su se ponovo vratili na obalu Morače. Očekujem podršku, verbalnu i svaku drugu od matične države“, istakao je Vukasanović.

Otvaranjuje prisustvovao i specijalni izaslanik predsednika Srbije, Nikola Selaković.

„Neka ovo bude mesto vašeg i našeg sabiranja i okupljanja. Uslovi za rad radija i televizije su takvi da bi vam 90 odsto medija u Srbiji na tome pozavidelo. Srbija garantuje prava svim nacionalnim zajednicama i ništa manje ne traži za naš narod ma gde on živeo“, istakao je Selaković.

U okviru Srpske kuće, odnosno, Srpskog informativno-kulturnog centra „Sveti Sava “ radiće: Srpska televizija, Srpski radio, časopis Srpske novine, Srpske elektronske novine i Srpska književna zadruga iz Crne Gore.

Osnivanje Srpske kuće dogovoreno je pre dve godine u Beogradu na sasatanku tadašnjeg premijera Srbije, Aleksandra Vučića i Andrije Mandića, jednog od lidera Demokratskog fronta.

„Ovakav potez Srbije je za mene, ali i za ceo srpski narod u Crnoj Gori, znak da nismo prepušteni sami sebi i da matica brine o nama“, rekao je tada Mandić.

Svečanost obeležavanja Sretenja u Podgorici završava se večeras prijemom u organizaciji Ambasade Republike Srbije u Crnoj Gori.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Oblačno

Trenutna temperatura 13°C

Oblačno

Subota
Mogući pljuskovi

Max: 19°C
Min: 13°C

Mogući pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana