Otvorena izložba o Međunarodnoj dunavskoj komisiji Tanjug

Objavljeno: 01.02.2017. 15:34 Izmenjeno: 01.02.2017. 15:34

Izložba dokumenata „Kraljevina Jugoslavija u Međunarodnoj dunavskoj komisiji 1929 -1940“ autorke Jelene Ðurišić otvorena je danas povodom obeležavanja Dana Arhiva Jugoslavije i 160. godišnjice osnivanja Dunavske komisije.

Na izložbi je predstavljeno više od 130 dokumenata i fotografija kojima se prikazuje period u kojem je Kraljevina Jugoslavija bila uvaženi član Međunarodne dunavske komisije, a koji svedoče o radu Stalne delegacije Kraljevine Jugoslavije u komisiji, kao o radu i aktivnostima same komisije.

Državni sekretar Novica Antić rekao je da je Arhiv Jugoslavije kuća koja čuva pamćenje.

“Iako je okrenute prošlosti po svojoj delatnosti ona zapravo radi za budućnost“, rekao je Antić čestitajući 67. jubilej Arhiva.

On je naveo da je istorija duboko determinisani proces i da je dobra učiteljica života, ali da smo mi ponekad loši đaci.

“Suština istorije je pamćenje, a bez pamćenja nema nade. Ne možete da se nadate ako nemate korpus pamćenja, a bez nade nema budućnosti“, poručio je na otvaranju izložbe Antić.

Pisac predgovora kataloga izložbe Milan Gulić ocenio je da izložba predstavlja hvale vredan pokušaj da se od zaborava otrgne jedno značajno poglavlje međuratnih i međunarodnih odnosa.

“Skoro dvodecenijsko postojanje Jugoslovenske stalne delegacije pri Međunarodnoj dunavskoj komisiji, činjenica da je Beogard bio njeno poslednje sedište, ali i profili i važnost stručnjaka koje je Jugoslavija delegirala da se bave Dunavskim pitanja pokazala su nam koliko je tadašnja Jugoslavija bila važna za Dunav i Duna za Jugoslaviju“, rekao je Gulić.

Autor izložbe i kataloga Jelena Ðurišić rekla je da je izložba posvećena i jubileju, odnosno 160-godišnjici od osnivanja Dunavske komisije.

“Jedan od ciljeva izložbe je da se kroz arhivsku građu javnost upozna sa radom komisije i da se uoče segmenti njenog rada i delovanja. Na izložbi je prikazao oko 130 dokumenata i fotografija koje prikazuju rad stalne delegacije Kraljevine Jugoslavije i same komisije“, rekla je Ðurišić.

Direktor Arhiva Jugoslavije Miladin Milošević rekao je da je reka Dunav svedok istorije koja je delila i razdvajala, ali u isto vreme ili kasnije približavala i spajala mnoge narode i države te da predstavlja važan evropski saobraćajni koridor.

Izložba, koja će biti otvorena do 31. maja, obuhvata kratak vremenski period od 20 godina, ali važan period u kojoj je Kraljevina SHS/Jugoslavija bila uvaženi i punopravni član Međunarodne dunavske komisije i učestvovala u svim njegovim aktivnostima.

Najveći broj prikazanih dokumenata pohranjen je u Arhivu Jugoslavije u fondovima, a određeni broj fotografija i dokumenata preuzet je iz srodnih institucija, odnosno, drugih arhiva i muzeja i to pre svega Diplomatskog arhiva MSP, Istorijskog arhiva Beograda i Muzeja nauke i tehnike.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Vedro

Trenutna temperatura 31°C

Vedro

Utorak
Pretežno sunčano

Max: 34°C
Min: 20°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana