Otvorena 10. Smotra Saveza izviđača Srbije Beoinfo

BeogradBeograd Pocetna 28. 07. 2018. 22:06:24

10. Smotra Saveza izviđača Srbije u kojoj će učestvovati više od 800 izviđača iz zemlje i otvorena je na Kalemegdanu.

izvidjaci-greb-deca

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić otvorio je danas 10. Smotru, uz prisustvo zamenice predsednika Skupštine grada Beograda Andrea Radulović, kao i beogradskog nadbiskupa Stanislav Hočevara.

Vesić je rekao da će učesnici smotre imati priliku da upoznaju Beograd i vide da je on kosmopolitski grad, otvoren za nove ljude i nova saznanja.

– Pripadate jednoj velikoj organizaciji čiji zadatak nije samo da ljudi upoznaju prirodu, već da se uče pravim vrednostima i postanu dobri članovi društva. I treba da budete ponosni na to jer, bez obzira na svoje nacionalne organizacije, pripadate jednom svetskom pokretu. Mi smo poznati kao dobri domaćini i siguran sam da će naši predstavnici, srpski izviđači, biti odlični domaćini – poručio je Vesić izviđačima.

On je učesnicima smotre poželeo da uživaju u Beogradu i izrazio uverenje da će mnogi od njih ponovo doći u srpsku prestonicu, nakon čega je 10. Smotru Saveza izviđača Srbije proglasio otvorenom.

Starešina Saveza izviđača Srbije Tanja Janković je rekla da joj je „srce puno jer otvaranju smotre prisustvuje veliki broj ljudi“.

– Potrudili smo se da vam pripremimo dobar program, da se dobro zabavite, družite i upoznate naš glavni grad, ali isto tako da našim izviđačima pružimo mogućnost da upoznaju kulturu drugih naroda. Zbog toga je i moto naše smotre „Izviđaštvo za sve“ – navela je Janković.

Ona se, između ostalog, zahvalila i Gradu Beogradu koji je, kako je rekla, veoma mnogo pomogao organizaciju smotre.

Generalni sekretar Krovne organizacije mladih Srbije (KOMS) Stefan Đorđević je rekao da mu je velika čast i zadovoljstvo da pozdravi učesnike smotre, te da mu je uvek drago kad na jednom mestu vidi toliko mladih ljudi.

On je istakao da je Savez izviđača Srbije organizacija koja je učestvovala u osnivanju KOMS-a.

– Kontinuirano podržava naš rad i ono što je najvažnije sa njima delimo zajedničku misiju i vrednosti, a to je unapređenje položaja mladih u zemlji – rekao je on i učesnicima poželeo uspešnu smotru.

U smotri, koja će trajati do 5. avgusta, učestvuju izviđači iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Omana, Velike Britanije, Švajcarske, Švedske, Francuske, Slovenije, Izraela, kao i iz mnogih gradova širom Srbije.

Kako je rečeno, učesnici smotre će na prostoru Ade Ciganlije, kao i kroz ceo Beograd, imati priliku da obiđu nekoliko značajnih naučnih i istorijskih institucija i na taj način bliže se upoznaju sa istorijom, kulturom i tradicijom i naukom Srbije.

Izviđači iz Srbije i inostranstva moći će da da se oprobaju u tkanju i pletenju, ali i da nauče više o narodnim nošnjama iz raznih krajeva Srbije, prave makete objekata ili kamp objekte tokom radionica tradicionalnog izviđaštva.

One Response to “Otvorena 10. Smotra Saveza izviđača Srbije”

  1. Maksa kaže:

    Lepo, lepo, ali kako to samo 800 učesnika iz Srbije i inistranstva.Mršavo to nešto !!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Vedro

Trenutna temperatura 30°C

Vedro

Četvrtak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 17°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana