Otvaranje gasovoda „Tanap“, Erdogan dočekao Vučića

EkonomijaEkonomija Pocetna 12. 06. 2018. 17:50:50

Predsednika Srbije Aleksandra Vučića je, na svečanosti otvaranja Transanadolijskog gasovoda „Tanap“ u Eskišehiru, dočekao predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan. Ovaj gasovod daje nadu da region Jugoistočne Evrope neće ostati izolovan kada su u pitanju veliki energetski projekti i jer će poboljšati energetsku povezanost ovog dela Evrope, poručio Vučić. Posle puštanja u rad Transanadolijskog gasovoda, predsednici Turske i Srbije imali su i bilateralni sastanak.

Slicica

Aleksandar Vučić u Eskišehiru boravi na specijalni poziv turskog lidera, sa kojim je popričao kratko po dolasku, a na svečanoj bini stajao je pored Erdogana, zajedno sa predsednicima Ukrajine i Azerbejdžana, Petrom Porošenkom i Ilhamom Alijevom.

„Moje prisustvo danas ovde predstavlja novu, vrlo vidljivu potvrdu uspešnih bilateralnih odnosa Srbije i Turske, koji doprinose napretku kako naše dve zemlje, tako i regiona Zapadnog Balkana“, rekao je predsednik Srbije u obraćanju.

Izgradnja „Tanapa“ je, istakao je, veoma važna iz dva razloga: prvo, zato što daje nadu da region Jugoistočne Evrope neće ostati izolovan kada su u pitanju veliki energetski projekti.

Drugo, rekao je, zato što će ovaj projekat poboljšati energetsku povezanost ovog dela Evrope, a samim tim će imati i uticaj na poboljšanje investicione klime i, uveren je, dolazak novih investitora u zemlje regiona…

„Srbija želi da vidi region koji je povezan infrastrukturnim projektima, ali istovremeno povezuje zemlje regiona sa drugim zemljama“, rekao je predsednik Vučić.

Naglasio je da je na svečanosti danas na poziv predsednika Erdogana, kojem je, kao i Alijevu, čestitao na tom projektu.

„Divimo se načinu na koji je predsednik Erdogan uradio određene stvari za svoj narod i svoju zemlju. Pod vašim rukovodstvom Turska će imati ne samo dobre odnose sa Azerbejdžanom, već i sa Srbijom“, istakao je Vučić, obraćajući se turskom kolegi.

Predsednik Azerbejdžana Alijev kaže da se danas „ispisuje nova stranica u istoriji 21. veka“.

Vučić je uoči odlaska u Tursku ranije danas rekao da je za našu zemlju važno da stalno unapređuje odnose sa Turskom.

„Za nas je ovo, pre svega, od velikog bilateralnog značaja, čast je za nas da budemo pozvani, iako ne mislim da će u ‘Tanapu’ biti mnogo gasa za Srbiju, ali će biti za Italiju, Albaniju i druge zemlje“, rekao je Vučić.

„Hoću da imamo najbolje odnose sa Turskom“, poručio je predsednik Srbije i naglasio da je važno da pokažemo stalni napredak odnosa Srbije i Turske.

„Tanapom“ će iz Azerbejdžana kroz Gruziju i Tursku biti transportovan gas do Italije i Evrope, a eksperti u Srbiji se nadaju da bi i naša zemlja u budućnosti mogla imati koristi od tog gasovoda i priključiti se na jedan njegov deo.

Gasovod „Tanap“, vredan deset milijardi dolara i dužine 1.850 kilometara, povezuje Kaspijski basen sa jugoistočnom Evropom, a reč je o projektu koji treba da transportuje gas od azerbejdžanskog nalazišta Šah Deniz 2 na Kaspijskom moru kroz Tursku do Evrope.

Posle puštanja u rad Transanadolijskog gasovoda (TANAP), predsednici Turske i Srbije, Redzep Tajip Erdogan imali su i bilateralni sastanak.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 12°C

Delimično oblačno

Četvrtak
Pretežno sunčano

Max: 23°C
Min: 12°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana