Otkriven tajni plan NATO-a za obuzdavanje Rusije Tanjug

SvetSvet Pocetna 02. 09. 2017. 14:55:25

NATO je poslao zemljama-članicama Alijanse tajni dokument u kojem su nabrojane varijante reagovanja u slučaju da Rusija naruši Sporazum o likvidaciji raketa srednjeg i malog dometa, piše nemački list „Zidojče cajtung“, pozivajući se na izvore.

nato72004092014.jpg

Prema pisanju lista, u dokumentu pod naslovom „Šta bi bilo da…“ nabrojano je 39 mogućih načina „obuzdavanja“ Rusije, a među njima su intenzivnija strategija nuklearnog obuzdavanja, postavljanje novih sistema za rano otkrivanje projektila i jačanje mornaričke odbrane, prenosi Sputnjik.

Predloženo je i da se u Evropi aktivnije angažuju avioni B-2 i B-52, kao i da se poveća operativna gotovost eskadrila bombardera koji su razmešteni u Evropi, a sposobni su da nose nuklearnu municiju, navodi list i dodaje da autori dokumenta pozivaju da pregovori sa Rusijom počnu.

Oni su, takođe, protiv toga da SAD raskinu Sporazum o likvidaciji raketa srednjeg i malog dometa i da se posvete izradi sopstvenih projektila, jer alijansa veruje da bi to moglo da „zaoštri antiameričko raspoloženje“.

Kako se navodi, nove sankcije Moskvi zbog Sporazuma o likvidaciji raketa malog i srednjeg dometa kategorički se odbijaju kao rešenje.

Predstavnik NATO-a u odgovoru na pitanja lista nije ni opovrgao ni potvrdio postojanje tajnog dokumenta, ali je saopštio da se unutar Alijanse diskutuje o poštovanju Sporazuma o likvidaciji raketa malog i srednjeg dometa.

Taj sporazum zabranjuje posedovanje balističkih i krstarećih raketa sa prečnikom dejstva od 500 do 5.500 kilometara, a Moskva i Vašington se međusobno optužuju za narušavanje tog sporazuma koji je potpisan 1987. godine.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 23°C

Pretežno oblačno

Utorak
Moguća kiša

Max: 22°C
Min: 15°C

Moguća kiša

Vremenska prognoza za 5 dana