Osuda napada na novinarku Studija B

Objavljeno: 09.12.2018. 15:22 Izmenjeno: 10.12.2018. 12:08

Predsednik Vučić najoštrije osudio monstruozne napade na novinarku Studija B Barbaru Životić, koja je posle uključenja u emisiju Panorama, na društvenim mrežama postala meta najprimitivnijih napada opozicionih predstavnika i simpatizera, uz korišćenje najstrašnijih uvreda, ali i direktnih pretnji po fizičku bezbednost nje i njene porodice. I Studio B najoštrije osudio medijski linč naše novinarke.

Vučić poručio novinarki Studija B Barbari Životić da se ne plaši i da nastavi da radi svoj posao onako kako misli da treba.

Studio B najoštrije osuđuje monstruozne i divljačke napade na našu novinarku Barbaru Životić, koja je izveštavala sa protesta u Beogradu. Posle direktnog uključenja u emisiju Panorama, naša novinarka na društvenim mrežama postala je meta najprimitivnijih napada opozicionih predstavnika i simpatizera, uz korišćenje najstrašnijih uvreda, ali i direktnih pretnji po fizičku bezbednost nje i njene porodice.

Javnost Srbije, ali i novinarska udruženja, koja kao po običaju ćute kada su mete uvreda novinari koji nisu po meri opozicije, javno pitamo:

1.    Da li je u Srbiji zabranjeno reći da je opozicioni protest o nasilju licemeran jer ga predvode ljudi, koji su direktno učestvovali u političkom i porodičnom nasilju, kao što su Dragan Đilas i Boško Obradović?

2.    Da li je zabranjeno javno reći da je protest opozicije licemeran jer su se u koloni tobože ugroženih ljudi, koji su uzgred rečeno slobodno šetali Beogradom, nalazili i oni koji su premijerki Srbije pretili silovanjem, a predsedniku države vešanjem na Terazijama?

3.    Da li je zabranjeno reći da je napadač na Borka Stefanovića uhapšen u roku od samo nekoliko sati posle napada, a da o Ranku Paniću, koji je ubijen na demonstracijama u Beogradu za vreme tzv. demokratske vlasti, ni vest nije smela da bude objavljena ?

4.    Sme li novinar u Srbiji imati stav, a da on od strane opozicionih političara, ali i njima naklonjenih novinara, glumaca ili pisaca, ne bude označen kao moralna ruina ili kurva i da mu se direktno preti batinama, ali i smrću?

5.    Treba li novinari u Srbiji, koji kritički izveštavaju o opoziciji, da se boje za svoju i bezbednost svojih porodica, ukoliko nastave da slobodno izveštavaju, jer će biti mete najmonstruoznijih napada i pretnji opozicije?

U saopštenju, Udruženje novinara Srbije osudilo je napade na našu novinarku, uz komentar da “kršenje profesionalnih standarda nije izgovor za pretnje fizičkim nasiljem“.  UNS na ovom mestu pitamo, kada se već  pozivaju na novinarski kodeks i profesionalno izveštavanje, zašto nijednom nisu reagovali na javno ponašanje recimo Ivana Ivanovića, Zorana Kesića, ili Draže Petrovića koji u svojim emisijama i tekstovima na najprizemniji način skandalozno vređaju one koji im se lično ne dopadaju? Objašnjenje da je u pitanju satira kao legitiman način komunikacije ne prihvatamo, kao što nikada nećemo prihvatiti da neko vređa i preti našim novinarima. Studio B jasno traži od novinarskih udruženja da se javno izjasne i saopšte da li u Srbiji novinari imaju pravo da rade svoj posao, ili će to biti dozvoljeno samo onima koji podržavaju Đilasa, Obradovića, Jeremića i njima slične? Da li novinarska udruženja smatraju da je televizijski izveštaj dovoljan razlog da nekome zapretite batinama i nazivate ga najmonstruoznijim imenima? Studio B poručuje svima da će nastaviti da izveštava slobodno i bez straha, za razliku od vremena kad je Dragan Đilas sejao strah po našoj televiziji i radiju i kontrolisao svaku izgovorenu reč.

Profesionalno udruženje novinara Srbije (PROUNS) osuđuje bestidne i monstuozne napade na novinarku Studija B, Barbaru Životić, koja je očigledno orkestirana od strane nekih opozicionih lidera. Pretnje batinama, šamaranjem i uvrede na račun Životićeve samo su odraz nemoći i histerije onih koji nisu u stanju, ili ne žele da čuju činjenice i o opoziciji, stoji u saopštenju ovog udruženja.

„Svima mora da bude jasno da pravo Ivana Ivanovića, Zorana Kesića i Draže Petrovića, koji svakodnevno u emisijama i tekstovima nekritički pišu i govore protiv vlasti,  nije veće od prava novinara, da izveštavaju sa skupova opozicije prema činjenicama i sopstvenoj savesti. Zahtevamo od državnih organa da svim novinarima u Srbiji omoguće da slobodno izveštavaju, a da one koji vređaju i prete, sankcionišu. Srbija je slobodna zemlja u kojoj je zagarantovana sloboda govora. Ako je opoziciji dozvoljeno da premijerki preti silovanjem, a predsedniku vešanjem na Terazijama, onda i novinarima mora biti dozvoljeno da o tome slobodno izveštavaju. U suprotnom, vratićemo se u vreme u kojem su „istinu“ medijima servirale DS i njeni sateliti i bilo zabranjeno izveštavati o svim problemima u društvu“, saopštava PROUNS.

Novosadska televizija najoštrije osuđuje divljačke i brutalne uvrede izrečene  na račun novinarke Studija B Barbare Životić koja je samo radila svoj posao, izveštavajući sa terena. Zgroženi smo uvredama koje je doživela novinarka Barbara Životić posle direktnog uključenja u emisiju „Panorama“ na Studiju B. Novosadska tv zahteva od svih novinarskih i medijskih udruženja da stanu u odbranu novinara koji samo rade svoj posao i zaštite koleginicu od besramnih uvreda i pretnji kojima je izložena.

Regionalna RTV Pančevo najoštrije osuđuje divljački napad i brutalne uvrede na račun novinarke Studija B Barbare Životić koja je samo radila svoj posao, izveštavajući sa terena. Zgroženi smo uvredama koje je doživela novinarka Barbara Životić posle direktnog uključenja u emisiju „Panorama“ na Studiju B, na društvenim mrežama, čini se orkestrirano.

Bljuvotine i primitivni napadi na novinarku Studija B, uz korišćenje najstrašnijih uvreda i direktnim pretnjama po fizičku bezbednost nje i njene porodice pokazuju da tzv opozicione pristalice imaju samo jedan motiv : da nasiljem, uvredama, primitivizmom, prostaklukom, silom i bezumnom agresijom ostvare svoje ciljeve.

Nezaboravimo i fizičke nasrtaje na novinarke koji imaju posebnu težinu, s obzirom da su u pitanju žene. Uvrede i prostakluk na račun Barbare Životić, pa čak i od strane jednog od lidera samozvane opozicije, Sergeja Trifunovića nimalo nisu naivne , s obzirom da od te „grupacije“ stižu i pretnje silovanjem, vešanjem i ubijanjem. To što kao novinari samo radimo svoj posao ne znači da treba da budemo pokretne mete za divljake kojima se ne dopadaju izveštaji , istina i pitanja koja postavljamo – što nam ulazi u opis posla.

Umesto da osude ovakve napade i uvrede na račun novinarke, organizatori takozvanog građanskog, a u stvari ogoljenog političkog protesta ćute kao i uvek, zavučeni u svoje vile, skupocene stanove u Srbiji, u Njujorku, najskuplje restorane… Sede i kikoću se kako su „interesantni“ i „dovitljivi“. Samo ne znamo kome… UNS je „kao“ osudio uvrede na račun Barbare Životić, sramežljivo, što se i očekivalo. Čuti UNS za ono što rade razni Ivanovići, Kesići, Draže…. Od NUNS ni reči… Ne daj Bože da se NDNV oglasi..

RTV Pančevo poručuje da za razliku od njih mi se nećemo bojati da ukažemo na ovakve napade na novinarke i profesiju, na porodično i političko nasilje u kojem su učestvovali Dragan Đilas i Boško Obradović, da razotkrijemo koruptivne afere Vuka Jeremića, afere u kojima glumci, baš oni koji su Barbaru prostački vređali na twitteru, zloupotrebljavaju novac za lečenje dece, niti da kritički izveštavamo o opoziciji…. Da li ćemo kao novinari zbog toga postati meta prostačkih napada i pretnji? Verovatno i nažalost da, što potvrđuje primer Barbare Životić.

U osudi napada RTV Pančevo konstatuje da je vreme da svi konačno kažemo ne nasilju i napadima na novinare, kako se ovakvi napadi ne bi ponovili. Ako se ništa ne preduzme, ostaje samo jedno pitanje, ko od nas je sledeći, zaključuje RTV Pančevo.barbara-zivotic-stb

Barbara dostojanstveno poručila: Neću odustati!

– Iako sam znala na šta je sve opozicija u Srbiji spremna, ni sanjala nisam da jedno televizijsko uključenje može da izazove toliko mržnje, kao što je bio moj izveštaj sa protesta. Sve je počelo i pre samog uključenja, kada su me ometali u pripremi, nastavljeno i tokom samog izveštaja, što možete videti i na snimku, da bi se završilo najmonstuoznijim pretnjama meni i mojoj porodici. Znate ja imam i roditelje, brata i malu sestru i najviše me boli to što zbog mene moraju da trpe najniže uvrede tih… ne mogu da ih nazovem ljudima. Iako sam 100 puta pre ovoga mislila da se ne bavim novinastvom, posle ovoga sigurno neću odustati. Moj, naš zadatak je da radimo slobodno i bez straha. Đilasu, Obradoviću, Jeremiću i drugima koji nisu osudili ovakve uvrede, ali i pretnje mojoj porodici i meni, želim da o njihovim ćerkama i deci nikada niko ništa slično ne izgovori, kao što govore o meni na društvenim mrežama. A o njihovom političkom delovanju izveštavaću sa još većim entuzijazmom nego ranije – poručila je Barbara Životić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 27°C

Delimično oblačno

Subota
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 26°C
Min: 17°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana