Osmomartovski šahovski turnir Beoinfo

BeogradBeograd Pocetna 02. 03. 2018. 18:31:01

Jubilarni, 50. Osmomartovski šahovski turnir održaće se od 3. do 13. marta u  organizaciji Šahovskog saveza Beograda, pod pokroviteljstvom Skupštine grada, a uz podršku Gradskog centra za fizičku kulturu, hotela „Slavija” i Šahovskog saveza Srbije, najavio  zamenik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović.

sah03022015.jpg

Prema njegovim rečima, u pitanju je divna tradicija i ponos našeg grada, jer je reč o turniru koji je već dugi niz godina međunarodno priznat.

– Ponosni smo na dugu tradiciju šaha u Beogradu, jer kada analiziramo pedesetogodišnju tradiciju ovog turnira, vidimo da su učestvovale zaista velike šahistkinje i šampionke. Nadam se da ćemo uskoro imati priliku da vidimo i monografiju koja bi objedinila 50 godina tradicije ovog turnira. Beograd je bio domaćin zaista mnogo velikih šahovskih turnira kako u ženskoj tako i u muškoj kategoriji. Imali smo i meč za prvaka sveta i tada je naš grad bio centar sveta šaha – istakao je Mladenović.

On je dodao da je Osmomartovski turnir postao nezaobilazna šahovska atrakcija jer imamo priliku da ugostimo veoma kvalitetne šahistkinje i na taj način popularizujemo ovu drevnu igru.

– Ugostićemo šahistkinje iz Rusije, Bugarske, Rumunije, Bosne i Hercegovine i Francuske. Međunarodni karakter turnira je izuzetno važan, a ono što je posebno zanimljivo je sutrašnji događaj, otvaranje turnira i simultanka koja će biti odigrana u Svečanoj sali Starog dvora. Na simultanki će učestvovati devojčice koje uveliko igraju šah i na taj način ćemo poslati divnu poruku i lepu sliku promocije šaha i sporta uopšte. Ta slika će obići svet i nastavićemo da popularizujemo ovaj sport, ne samo u vidu rekreativnog igranja već i takmičarskog – rekao je Mladenović, koji je svim učesnicama poželeo puno uspeha, dobrih partija i izazova.

Izvršni direktor Šahovskog saveza Beograda Dragan Kotevski je rekao da su za ovogodišnji turnir dolazak najavili prvi sekretar francuske ambasade, ali i ambasador Švedske Jan Lundin, koji je poznat kao veliki ljubitelj šaha.

– Prva dva kola se igraju u Deligradskoj ulici na DIF-u, dok se od trećeg kola turnir seli u hotel „Slavija” – rekao je Kotevski.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Vedro

Trenutna temperatura 25°C

Vedro

Sreda
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 17°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana