Tragičan bilans: 12 poginulih, jučerašnji „crni dan“ krajnja opomena Tanjug

HronikaHronika Pocetna 10. 10. 2018. 10:17:58

U jučerašnjim saobraćajnim nesrećama na auto- putu kod Mijatovca, ali i u drugom udesu kod Svilajnca, poginulo je 12 osoba. U komitetu za bezbednost saobraćaja kažu da je potrebno prilagoditi brzinu uslovima na putu, kao i da držimo veće rastojanje između vozila, pre svega na auto putu.

Jagodina 9. oktobra 2018. - Sest osoba je jutros izgubilo zivot, a 27 povredjeno, u lancanim sudarima na autoputu Beograd-Nis, kod Jagodine, saopstio je MUP. Kako se navodi u saopstenju, oko 7:20 sati doslo je do lancanih sudara, u oba smera, u kojima je ucestvovalo vise vozila i, "prema dosadasnjim informacijama, zivot su izgubile tri osobe". FOTO TANJUG/ DUSAN ANICIC/ bg

FOTO TANJUG/ DUSAN ANICIC/ bg

Pacijent N.S. koji je juče teško povređen u saobraćajnoj nesreći kod Mijatovca, preminuo je jutros u KBC u Nišu i to je osma žrtva jučerašnje velike nesreće.

Magla i nedovoljno rastojanje između vozila bili su kobni u jučerašnjoj saobraćajnoj nesreći na auto- putu kod Mijatovca, ali i u drugom udesu kod Svilajnca. Tragičan bilans – 12 poginulih i nekoliko desetina povređenih pokrenuo je brojna pitanja, među kojima je najvažnije vožnja u uslovima koji nisu idealni.

Ako pričamo o odstojanju, nemojte da vozite branik na branik, nemojte se priblizavati vozilu ispred, naročito na auto putu. Bezbedno odstojanje jeste pola od brzine odnosno ako idete 120 km na čas, bezbedno odstojanje je 60 metara. Da biste to lakše proračunali na samom putu potrebno je da poštujemo pravilo 2 sekunde…  mora da prođe najmanje 2 sekunde do trenutka kada mi prođemo pored tog istog saobraćajnog znaka, kažu u Komitetu za bezbednost saobraćaja.

Prema rečima povređenih u jučerašnji lančanim sudarima, odjednom su se našli u gustoj magli i nisu znali šta da rade.

Nemojte preduzimati nikakve ishitrene radnje, nemojte ni naglo ubrzavati ni naglo kočiti. Neka vozilo samo koči do brzine koja je bezbedna , a bezbedna brzina je takva da možete ako vidite nešto na kolovozu da se zaustavite. Nemojte da se zaustavljate ako vidite gustu maglu, a ako ste iz bilo kog razloga prinuđeni da stanete, ako na primer naiđete na saobraćajnu nezgodu, odmah učinite vozilo što vidljivijim i gledajte da što pre napustite vozilo ističu u Komitetu.

Stručnjaci kažu da je magla česta pojava na auto-putu, kao i da je u tom slučaju potrebno da uključimo sva četiri pokazivača pravca i da istog trenutka smanjimo gas. Ukoliko naiđemo na kolonu vozila koja stoji zbog neke nesreće, a u kojoj smo poslednji, savet je da na bezbedan način postavimo trougao koji treba da se nalazi najmanje 50 metara iza vozila.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 29°C

Delimično oblačno

Petak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 30°C
Min: 21°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana