Oslobodjeni grčki opozicioni novinari, pritvoreni po tužbi ministra odbrane Tanjug

RegionRegion Pocetna 23. 09. 2018. 14:14:08

Po nalogu državnog tužioca danas je iz pritvora pušteno troje grčkih opozicionih novinara koji su bili pritvoreni u Atini po tužbi ministra odbrane jer su ga osumnjičili za mahinacije s novcem za zbrinjavanje migranata u Grčkoj.

grcka25092014.jpg

 

To su izdavači i urednici opozicionog sajta „liberal.gr“ i lista „Filelfteros“ (Liberal) koji su se u subotu dobrovoljno predali policiji.

Direktor „Filelfterosa“ Panajotis Lampsijas je po izlasku iz pritvora izjavio da njihovo puštanje na slobodu znači da je „sloboda štampe pobedila pokvarenost“.

Tužilac nije uvažio zahtev ministra za pritvaranje još četvoro novinskih izdavača i urednika.

Ministar je svo sedmoro tužio zbog napisa o zloupotrebi 1,6 milijardi evra koje je EU dala za zbrinjavanje izbeglica, a time je samo improvizovano uredjen logor „Moria“ za hiljade ljudi na ostrvu Lezbos, u kojem su EU i humanitarne organizacije ocenile uslove kao nepodnošljive i neljudske.

Jedan od pritvorenih, izdavač „Filelfterosa“ Tanasis Mavridis, izjavio je da država „tuži i hapsi novinare, umesto da istraži problem na koji su ukazali: direktnu raspodelu novca, bez tendera, i kuda je taj novac otišao“.

Opozicione stranke u Grčkoj osudile su pritvaranje novinara.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 29°C

Delimično oblačno

Petak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 30°C
Min: 21°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana