Orban: Neuspešna izjava srpske opozicije na račun Mađara

RegionRegion Pocetna 15. 04. 2019. 16:56:35

  Na pitanje novinara, Orban je potvrdio da je čuo izjavu Trifunovića i izvinjenje Vučića, njemu i svim Mađarima, i dodao da: „Ima tu nekih političara u opozicji koji se plaše da će Mađari u velikom broju da se dosele ovde“. „Krenuo bih sa šalom: Dali bismo mi Mađare, ali nemamo ih dovoljno ni kod kuće“, […]

 

Na pitanje novinara, Orban je potvrdio da je čuo izjavu Trifunovića i izvinjenje Vučića, njemu i svim Mađarima, i dodao da: „Ima tu nekih političara u opozicji koji se plaše da će Mađari u velikom broju da se dosele ovde“.

„Krenuo bih sa šalom: Dali bismo mi Mađare, ali nemamo ih dovoljno ni kod kuće“, poručio je Orban.

Orban je naglasio da je reč o jednoj sasvim neuspešnoj izjavi od strane opozicije u Srbiji.

 

Orban je kazao da je danas na zajedničkoj sednici dve vlade bilo razgovarano o demografskim problemima i da su razmenjena iskustva.

„Mi smo pokrenuli jednu akciju u Mađarskoj, projekat podrške porodici. Želeo bih isto tako da naglasim da u regionu po tom pitanju moramo da jačamo samopozudanje“, poručio je Orban.

Kako je rekao, Mađarska je jako mnogo patila i trpela u prošlosti i zato su mnogi otišli da rade u insotranstvo, čime je Mađarska bila veoma pogođena.

Cilj je, ističe Orban, da što više ljudi vrati u Mađarsku i istraživanje je pokazalo da su raznim podsticajima uspeli prošle godine više njih da vrate u Mađarsku nego što je otišlo iz Mađarske.“Mađarska sada ima šest odsto radno sposobnog stanovništva koje radi u instranstvu, a Austrija 6,1 odsto. Tako da smo uspeli da zaustavimo taj proces napustanja zemlje“.

Orban očekuje da će povratak u Mađarsku za neku godinu biti masovan, jer će mnogi uvideti da im se zbog sadašnjih plata u Mađarskoj i podršci porodici i drugih stvari više isplati da žive u Mađarskoj i da tu imaju bolju perspektivu.

„Ako to uspe u Mađarskoj zašto to ne bi mogla to i Srbija ili neka druga zemlja da primeni“, kazao je Orban i dodao da i iz severnog dela Srbije odlaze i Mađari i Srbi, ali da veruje da će se to vremenom preokrenuti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 29°C

Delimično oblačno

Petak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 30°C
Min: 21°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana