Orban: Neodgovorna migraciona politika EU ugrožava Jevreje Tanjug

RegionRegion Pocetna 16. 04. 2018. 19:47:17

Kabinet mađarskog premijera Viktora Orbana saopštio je danas da je „neodgovorna migraciona politika“ Evropske unije raspirila versku netoleranciju u zapadnoj Evropi, koja, kako se navodi, preti Jevrejima u tom delu svetu.

orban-kina-samit-16+1

 

„Postoji samo jedan način da se suprotstavimo zabrinjavajućem jačanju antisemitizma… Evropa mora da se vrati svojim vrednostima koje vuku korene iz jevrejsko-hrišćanskih vrednosti“, navodi se u saopštenju, prenosi Rojters.

Saopštenje je izdato nedelju dana nakon Orbanovog reizbora, koji mu je doneo treći mandat zaredom posle žestoke antiimigracione kampanje, u kojoj je oštro kritikovao američkog tajkuna mađarskog porekla, inače Jevrejina Džordža Soroša, zbog promovisanja liberalnih vrednosti otvorenih vrata u Mađarskoj i drugde u središnjoj i istočnoj Evropi, napominje britanska agencija.

„Verska netolerancija koja ugrožava Evropu – a što je direktna posledica neodgovorne migracione politike Brisela – prevedena je u nasilje bez presedana na zapadnoj polovini kontinenta“, zaključuje se u saopštenju Orbanovog kabineta.

Orban je više puta obećao nultu toleranciju prema antisemitizmu, ali su neki njegovi komentari prošle godine razgnevili mađarske Jevreje, podseća Rojters.

Britanska agencija navodi i da se ovaj desničarski premijer predstavlja kao spasitelj mađarskog suvereniteta i hrišćanskih vrednosti, a protiv onog što naziva „invazijom“ muslimanskih imigranata, dok njegov kabinet, povodom obeležavanja Dana sećanja na holokaust u Mađarskoj, ponavlja oštre kritike u pogledu migracione politike EU.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Oblačno

Trenutna temperatura 2°C

Oblačno

Četvrtak
Moguć sneg

Max: 4°C
Min: 0°C

Moguć sneg

Vremenska prognoza za 5 dana