Brnabić: Srbija posvećena unapređenju odnosa Kine i CEE Tanjug

PolitikaPolitika Pocetna 27. 11. 2017. 12:39:28

Srbija je u potpunosti posvećena unapređenju odnosa između Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope (CEE), poručila je danas predsednica Vlade Ana Brnabić na plenarnoj sesiji Samita Kine i zemalja CEE.

kina-samit-16+1-greb

„Raznolikost saradnje pruža nove mogućnosti za razvoj, u Budimpešti“. Brnabić je istakla da je format „16+1“ saradnje sa Kinom veoma značajan i važan mehanizam saradnje na visokom političkom nivou u oblasti ekonomije i za jačanje saradnje Kine sa Evropskom unijom. Važno je i što se na marginama događaja sastaju premijeri zemalja okupljenih u toj inicijativi i razgovaraju o saradnji u brojnim oblastima, dodala je srpska premijerka.  „Ponosna što moja zemlja predstavlja jednu od tačaka gde se ukršta Novi put svile, na liniji rute Ekspresne pomorsko-kopnene linije, gde će upravo u Beogradu biti obeleženo otvaranje radova na projektu modernizacije pruge Beograd-Budimpešta“, podvukla je Brnabić.

Ona je naglasila da trilateralni projekat modernizacije železnice na liniji Beograd – Budimpešta predstavlja prvi prekogranični projekat u tom formatu saradnje, koji je od ogromnog značaja za Srbiju i zemlje regiona. Brnabić je poručila da Srbija intenzivno nastavlja sa realizacijom zajedničkih projekata u oblasti infrastrukture i dodala da je i dalje na vrhu liste zemalja sa najvećim brojem zajedničkih realizovanih i ugovorenih projekata u toj oblasti sa Kinom.

Govoreći o razlilitim oblastima saradnje Kine i zemalja CEE, Brnabić je izdvojila Dijalog o visokom obrazovanju Kina-CIEZ i IV sastanak Konzorcijuma institucija visokog obrazovanja CIEZ u Novom Sadu. „Ulaganje u bolje obrazovanje mladih je prioritet, jer je omladina stub budućnosti svake zemlje. Ponosna sam jer Novi Sad predstavlja novi temelj za jačanje akademskih i intelektualnih veza između naših zemalja“, navela je Brnabić u obraćanju. Podsetila je na Sporazum o ukidanju viza na obične putne isprave za građane Srbije i Kine na period do 30 dana, kao i uspostavljanje avio-linije Hajnan Erlajnza na relaciji Beograd – Peking.

Dodala je da Srbija pridaje veliki značaj unapređenju finansijske saradnje Kine sa zemljama Centralne i Istočne Evrope i da je ponosna jer je predstavništvo „Bank of  China“ počelo sa poslovanjem u Srbiji početkom ove godine, odakle će pokrivati Grčku, Rumuniju, Bugarsku, Albaniju i bivše jugoslovenske republike. Naglasila je i značaj kulturne saradnje za bolje razumevanje i povezivanje zemalja i najavila otvaranje Kulturnog centra Srbije u Pekingu, kao i Kineskog kulturnog centra u Beogradu, čije je temelje postavio predsednik Kine Si Đinping, tokom prošlogodišnje posete Beogradu.

Saradnja u formatu „16+1“ veoma je važna jer, kako je rekla, raznolikost saradnje i naše komparativne prednosti svakog novog dana pružaju nove mogućnosti za razvoj. „Radi postizanja još većih zajedničkih uspeha, od velikog je značaja sinergija nacionalnih razvojnih strategija naših zemalja. Uprkos našim različitostima, moramo međusobno da se podržavamo i podstičemo, jer jedino tako možemo da postignemo zajednički uspeh, što je i cilj ove, kao i inicijative Pojas i put“, zaključila je Brnabić.

U okviru plenarne sesije potpisani su Komercijalni ugovor za autoput Preljina – Požega, između Srbije, „Puteva Srbije“ i China Communications Construction Company Ltd, kao i Protokol između Generalne uprave za kontrolu kvaliteta, inspekciju i karantin Kine i Ministarstva poljoprivrede Srbije o inspekciji, karantinu i veterinarskim sanitarnim zahtevima za izvoz goveđeg mesa iz Srbije u Kinu.

Tokom dana potpisani  su, podsećamo, Ugovor o izgradnji toplodalekovoda Obrenovac-Novi Beograd, između grada Beograda, JP „Beogradske elektrane“ i izvođača radova, kompanije „Power Construction Corporation of China“, kao i Projekat za obradu i odlaganje  otpadnih voda iz centralnih delova Beograda, između grada Beograda i „China Machinery Engineering Corporation“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Vedro

Trenutna temperatura 21°C

Vedro

Subota
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 31°C
Min: 20°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana