Optužnice u slučaju Azema Sulje i njegove grupe Tanjug

HronikaHronika Pocetna 25. 10. 2016. 17:58:16

Međunarodni tužilac Specijalnog tužilaštva Kosova podigao je dve optužnice u Osnovnom sudu u Prištini u vezi sa organizovanim kriminalom i korupcijom protiv grupe, na čijem je čelu bivši zamenik predsednika Demokratske partije Kosova Azem Sulja.

kosovo72013072014.jpg

 

AFP navodi da je reč o „bliskom saradniku moćnog predsednika Hašima Tačija“ koji je predvodio kriminalnu mrežu odgovornu za višemilionsku prevaru i pranje novca.

Sulja, koji je bio visoki komandant OVK, i Tači su, kako se podseća, pomenuti u izveštaju Saveta Evrope iz 2011. godine kao vodeći članovi mafijaške mreže umešane u ubistva, nezakonita hapšenja pa čak i trgovinu organima tokom i posle rata.

U Hagu je uspostavljen Specijalni sud koji će istraživati i eventualno procesuirati navode iz izveštaja, a očekuje se da će tribunal biti potpuno operativan u prvoj polovini 2017. godine, dodaje francuska agencija.

Prema navodima prištinskih medija, jednom optužnicom su obuhvaćene 22 osobe, osumnjičene za 46 tačaka krivičnih dela, uključujući organizovani kriminal, pranje novca, primanje mita, prevare, zloupotrebe službenog položaja, donošenje nezakonitih sudskih odluka, legalizaciju lažnog sadržaja i utaju poreza, preneo je RTS.

Drugom optužnicom obuhvaćeno je 17 optuženih za pranje novca.

Krimnalna grupa predvođena Azemom Suljom je prema istrazi aktivna od 2006. godine. Otuđila je društvenu i imovinu Srba, najviše u okolini Prištine. Grupa je bila sastavljena od Albanaca i Srba.

U saopštenju Specijalnog tužilaštva je navedeno da su članovi organizovane kriminalne grupe sarađivali jedni sa drugima, od kojih je svako ima specifičnu ulogu, da otuđi društvenu imovinu kroz kriminalne aktivnosti, uključujući falsifikate odluka i drugih službenih dokumenata, prevare i korupcije.

Kriminalna grupa je oštetila budžet Kosova i porodice kosovskih Srba, koje su polagale pravo nad zemljištem koje im je nelegalno otuđeno.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 25°C

Pretežno oblačno

Ponedeljak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 30°C
Min: 21°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana