Opština Zemun: Besplatna autosedišta za decu Studio B

BeogradBeograd Pocetna 02. 03. 2018. 18:03:54

Opština Zemun podelila je prvih 100 auto sedišta za decu od planiranih 300 za 2018. godinu. Majke sa teritorije ove gradske opštine dobile su i besplatnu obuku o pravilnom korišćenju i montiranju ovih sigurnosnih sedišta u automobilima.

U organizaciji Gradske opštine Zemun održana je tribina ”Promocija upotrebe zaštitnih sistema – sigurnosnog pojasa i dečijeg autosedišta u cilju preventive u saobraćaju”.

Tom prilikom, predsednik Skupštine Gradske opštine Zemun i predsednik Opštinskog saveta za bezbednost saobraćaja na putevima Nenad Vranjevac održao je prigodno predavanje o aktivnostima Saveta na polju bezbednosti u saobraćaju, a zatim je sa sekretarom Skupštine Gradske opštine Zemun i članom Saveta Markom Jankovićem uručio zemunskim porodiljama prvih sto dečijih autosedišta, od ukupno trista koliko je planirano da se podeli u toku 2018. godine.

”Nastavljamo akcije s kojima smo započeli prethodnih godina, jer je naša stalna obaveza da radimo na podizanju nivoa saobraćajne kulture i dostizanju ciljeva Strategije Republike Srbije o bezbednosti saobraćaja, a to je da do 2020. godine nijedno dete ne pogine u saobraćaju, da se broj poginulih i povređenih smanji za 50 odsto. Na roditeljima je posebna odgovornost da pravilno koriste dečija autosedišta, koja smo im obezbedili na poklon, a u cilju prevencije nezgoda u saobraćaju. Nastavićemo sve oblike edukacije u saradnji sa onim instancama koje se bave bezbednošću u saobraćaju, jer samo znanje i usvajanje specifičnih veština garantuju veću sigurnost na putevima”, rekao je Vranjevac, i tom prilikom se zahvalio Gradskom sekretarijatu za saobraćaj, koji svake godine deo sredstava od naplaćenih novčanih kazni usmerava lokalnim savetima za bezbednost u cilju realizacije njihovih projekata.

Takođe, zahvalio se i osnovnim i srednjim školama sa teritorije Gradske opštine Zemun koje učestvuju u odgovornoj misiji poboljšanja bezbednosti dece u saobraćaju, kao i zemunskom porodilištu kao značajnom partneru u realizaciji ovog projekta.

O problemu stradanja dece putnika u saobraćaju i primerima dobre prakse lokalnih saveta u povećanju bezbednosti na putevima govorio je Duško Pešić iz Agencije za bezbednost saobraćaja.

”Zahvaljujući kampanji koju smo pokrenuli od 2013. godine, više nego duplo je povećana upotreba zaštitnih sistema – sigurnosnog pojasa i dečijeg sedišta sa 17 na 37 odsto. Saradnja sa Savetom za bezbednost saobraćaja na putevima Gradske opštine Zemun je primer na koji treba da se ugledaju i svi ostali”, naglasio je Pešić.

Teorijsku obuku o pravilnoj upotrebi autosedišta održala je Marija Končar iz Udruženja ”Roditelj”. U nastavku predavanja prisutni su dobili odgovore na sva postavljena pitanja.

3 Responses to “Opština Zemun: Besplatna autosedišta za decu”

 1. Marija kaže:

  Da li opstina Zemun dodeljuje autosedista svim porodiljama koje zive na toj opstini ili samo onima koje su se porodile na opstini Zemun? Hvala

 2. Milena kaže:

  Koji je uslov da se dobije auto sediste?
  Unapred hvala

 3. Milena kaže:

  I mene zanima koji je uslov za dobijanje auto sedista?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 23°C

Pretežno vedro

Utorak
Mogući pljuskovi

Max: 30°C
Min: 20°C

Mogući pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana