Održana manifestacija „Voždovac – nekad i sad” Beoinfo

BeogradBeograd Pocetna 13. 10. 2017. 13:08:31

Manifestacijom „Voždovac – nekad i sad”, istoimenom projekcijom dokumentarnog filma i kratkim predavanjem u svečanoj sali Opštine Voždovac završeni su „Dani evropske baštine na Voždovcu”.

bioskop-vozdovac-stb

U prikazanom dokumentarnom filmu, jedan od najstarijih Voždovčana, devedesetčetvorogodišnji Zoran Jovanović, prisećao se svog odrastanja i života u Činovničkoj koloniji, ulicama Vojvode Stepe, Jove Ilića, Autokomandi, tadašnjoj periferiji Beograda. U kratkom predavanju o Voždovcu, posetioci su mogli da saznaju nešto više o nastanku, razvoju i zanimljivostima ove beogradske opštine, od izgradnje opštinskog zdanja 1930. godine do danas.

Vuk Mirčetić, koordinator „Dana evropske baštine na Voždovcu”, rekao je da je manifestacija ove godine imala najbogatiju ponudu do sada, čak 14 različitih programa.  On je podsetio da je tema ovogodišnjih „Dana evropske baštine” upravo nasleđe i da su zato oni nastojali da spoje ono što je Voždovac bio nekad i ono što je sad, da spoje kulturu i tradiciju sa modernom umetnošću. On je ujedno zahvalio saradnicima  Fakulteta za primenjeni menadžmnjent, ekonomiju i finansije, koji su pripremili dokumentarni film i predavanje o Voždovcu, kao i umetnici Ivani Strugarević na pripremljenoj izložbi slika.

Predsednik Skupštine opštine Voždovac Aleksandar Mirković rekao je da je ponosan što se Voždovac toliko razvio da je danas postao grad za sebe, spoj ruralnog i gradskog dela, sa oko 200 hiljada stanovnika, brojnim osnovnim i srednjim školama i fakultetima. On je otvorio izložbu slika koju je pripremila mlada akademska umetnica Ivana Strugarević i pozvao sve da pogledaju njena dela iz ciklusa apstraktnih slika „Kretanje”, prvi put izložena upravo na Voždovcu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Vedro

Trenutna temperatura 22°C

Vedro

Ponedeljak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 30°C
Min: 21°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana