Od raka jajnika svake godine oboli 700 žena u Srbiji Tanjug

DruštvoDrustvo Pocetna 12. 04. 2017. 15:28:28

U Srbiji svake godine od raka jajnika oboli oko 700 žena, dok godišnje rak jajnika odnese više od 450 života.

institutzaonkologiju04022016.jpg

To je deseti najučestaliji rak kod žena, peti po smrtnosti od svih kancera koji pogađa žene, a prvi po smrtnosti od svih ginekoloških kancera, rečeno je danas u Institutu za onkologiju gde su održana svojevrsna otvorena vrata na temu raka jajnika.

U svetu se godišnje registruje 250.000 novih slučajeva obolelih od raka jajnika, a 140.000 žena izgubi bitku sa ovom bolešću.

Postoji nekoliko faktora rizika koji mogu da utiču na razvoj karcinoma jajnika kao što su godine starosti, broj trudnoća, lična istorija raka dojke, jajnika, debelog creva ili rektuma, dugoročna upotreba terapije zamene hormona i gojaznost.

Jedan od faktora rizika je i genetska predispozicija – približno 10 odsto do 15 odsto karcinoma jajnika se razvijaju pod uticajem mutiranih BRCA1 i BRCA2 gena.

Prisustvo BRCA mutacija nije ograničeno samo na pacijentkinje sa porodicnom anamnezom i mlade životne dobi.

U poslednjih godinu dana na Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije ciljano je testirano više od 50 bolesnih žena kojima je već dijagnostikovan rak jajnika, od kojih 11 žena ima pozitivne rezultate, odnosno BRCA mutirani karcinom jajnika, a njih 7 se već nalazi na savremenoj personalizovanoj terapiji održavanja.

Rani znaci i simptomi raka jajnika su nespecifični pa se bolest uglavnom otkriva u odmakloj fazi.

Nespecifični simptomi na koje treba obratiti pažnju su oticanje stomaka, naglo povećanje telesne težine, nadimanje, bol u predelu karlice i osećaj pritiska u stomaku, osećaj sitosti odmah po započetom obroku, često i naglo mokrenje, bol u toku seksualnog odnosa, zatvor.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 8°C

Pretežno oblačno

Petak
Oblačno

Max: 10°C
Min: 4°C

Oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana