Od juna samo licencirani procenitelji obavljaće procenu vrednosti Studio B

EkonomijaEkonomija Pocetna 13. 01. 2018. 14:40:49

Zakon o proceniteljima kojim se po prvi put jasno definiše da procenu vrednosti može da obavlja samo licencirani procenitelj koji je to zvanje stekao od ministarstva finansija stupio je na snagu pre godinu dana.

stanovi---stankom

Rok za dobijanje licence je jun ove godine nakon čega će procene moći da rade samo licencirani procenitelji.

Zakonom se uskladjuju standardi našeg i zakonodavstva EU a štite interesi svih strana u pravnom postupku, kažu procenitelji.

Zakonom su definisani nacionalni standardi kojima se određuje vrednost nepokretnosti, uveden je dvostruki sisitem kontrole rada procenitelja i institut osiguranja od profesionalne odgovornosti ukoliko dođe do štete grubom greškom procenitelja.

Procenitelj  Nikola Seneši koji ima dugogodišnje iskustvo u ovoj oblasti ističe da se novim zakonom uvodi red, smanjuju rizici i  prostor za manipulacije i najvažnije štite intersi svih strana u pravnom  postupku. Istim zakonom, kaže, jasno su definisani kriterijumi za dobijanje licence procenitelja.

Novi Zakon je napravljen u skladu sa zahtevima domaćeg tržišta i prakse  evropskih i medjunarodnih standarda za procenu vrednosti. Za dvomesečnu obuku potrebno je izdvojiti od  800 do 1.400 evra koja obuhvata i ispit za licencu a kako kaže  Seneši  njegova  organizacija osim redovnih popusta   posle svake obuke stipendira po tri mlada procenitelja

Do sada je oko 60 procenitelja već dobilo licencu,dok  će više od 180 kandidata koji su već završili obuku kod akreditovanih organizacija 22. januara u ministarstvu finansija  polagati ispit za dobijanje tog sertifikata.

Krajnji rok za dobijanje licence je jun ove godine posle čega će procene vrednosti  nepokretnosti moći da obavljaju samo licencirani procenitelji. Seneši očekuje da će obuku proći oko 400. procenitelje što je, kaže, dovoljno za našu zemlju.

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 2°C

Delimično oblačno

Sreda
Moguć sneg

Max: 5°C
Min: 1°C

Moguć sneg

Vremenska prognoza za 5 dana