Akcija za veću bezbednost motociklista u saobraćaju Tanjug

DruštvoDrustvo Pocetna 12. 04. 2017. 08:21:11

Agencija za bezbednost saobraćaja i MUP Srbije organizovali su danas akciju za veću bezbednost motocikala u saobraćaju, tokom koje su informisali učesnike u saobraćaju o najčešćim nebezbednim ponašanjima, kako vozača automobila, tako i vozača motocikala.

bajkerimotociklisti12042015

 

Načelnik Uprave saobraćajne policije MUP-a Nebojša Arsov rekao je novinarima da će MUP ove godine, mnogo više nego prethodnih godina, posvetiti pažnju motociklistima, pooštriti kontrolu i da će broj kontrolisanih motocikala od strane saobraćajne policije biti mnogo veći.

Arsov naglašava da će policija kontrolisati i prevoznike, odnosno autobuse, jer, kako je rekao, primećeno je da vozači autobusa mnogo više koriste mobilne telefone, nego ostali učesnici u saobraćaju, tako da će policija te kontrole u narednom periodu pooštriti.

„To neće biti samo kratkog daha, nego ćemo nastaviti tako tokom čitavog proleća i leta. Samo u prethodne dve godine, 95 lica poginulo je na motociklima, a više od 1.000 njih doživelo teške telesne povrede. Svi zajedno moramo da preduzmemo sve što je u našoj moći, kako bismo ovaj broj smanjili i da ove godine imamo mnogo manje poginulih i motociklista i ostalih učesnika u saobraćaju“, rekao je Arsov.

On je apelovao na vozače motocikala, kao i na ostale učesnike u saobraćaju da sa lepim vremenom obrate pažnju na ostale učesnike u saobraćaju.

Takođe, Arsov je apelovao na sve roditelje i vozače da decu prevoze u bezbednosnim sedištima, da svi koriste pojaseve, i istakao da će policija sigurno kontrolisati i prekoračenje brzine, a s obzirom na to da su praznici, kontrolisaće i vožnju pod uticajem alkohola, kao i sve ostale prekršaje.

Zamenik načelnika Uprave saobraćajne policije Boban Milinković istakao je da od ponedeljka počinje sprovođenje akcije pojačane kontrole saobraćaja, usmerene na otkrivanje prekršaja prekoračenja dozvoljene brzine kretanja, koja će se sprovoditi u 31 evropskoj državi, i u Srbiji i trajaće sedam dana, a da će, tokom srede, 19. aprila, bitie sprovedena akcija „blic maraton“ tokom koje će praktično svi radarski uređaji biti uključeni 24 sata.

Direktorka Agencije za bezbednost saobraćaja Jasmina Milošević kaže da je cilj da se do kraja godine poveća bezbednost svih učesnika u saobraćaju, prevashodno vozača motorizovanih dvotočkaša.

„Obraćamo se vozačima, jer se pokazalo da je svaka četvrta saobraćajna nezgoda izazvana greškom vozača putničkog vozila. Skrećemo pažnju vozačima da obrate pažnju na ovu izuzetno ranjivu kategoriju učesnika u saobraćaju, a, opet, i vozači motocikala i mopeda često izazivaju saobraćajne nesreće zbog neprilagođene brzine, nedovoljnog iskustva, a neretko je u pitanju i vožnja pod dejstvom alkohola“, rekla je Milošević.

Dodala je da će njena agencija imati niz preventivnih aktivnosti i do kraja godine, a cilj tih aktivnosti i današnje akcije je da se do kraja godine poveća bezbednost svih učesnika u saobraćaju, prevashodno vozača motorizovanih dvotočkaša.

One Response to “Akcija za veću bezbednost motociklista u saobraćaju”

  1. Rent-a-car aerodrom kaže:

    Treba podići svest svim učesnicima u saobraćaju. Kako motociklistima da pažljivije voze i odabiru brzinu, tako i ostalim učesnicima u saobraćaju, jer većina vozača ih ne očekuje, kao i bicikliste. Posebno na medjugradskim putevima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 21°C

Pretežno oblačno

Petak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 30°C
Min: 21°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana