Od 1. jula za prvo dete jednokratna pomoć 100.000 dinara Tanjug

DruštvoDrustvo Pocetna 21. 03. 2018. 09:10:16

Od 1. jula sve majke koje rode prvo dete dobijaće jednokratnu pomoć od 100.000 dinara, a finansijska pomoć majkama koje rode drugo, treće, četvrto dete važe od početka godine, rekla je ministarka zadužena za populacionu politiku Slavica Đukic Dejanović.

bebe01022016.jpg

Mere koje je predsednik Srbije Aleksandar Vučić predstavio u subotu na konferenciji za medije imaju za cilj da podstaknu radanje i podignu standard porodice, rekla je ministarka za RTS.

Za prvo dete majke ce dobijati 100.000 dinara jednokratno, i ta mera ce važiti od 1. jula, rekla je ona.

Za drugo dete majke će dobijati 10.000 dinara mesečno dve godine, za trece dete dobijace se 12.500 dinara mesečno u toku 10 godina, a za četvrto 18.000 dinara za 10 godina. Ta mera vlade važi za svu decu rođenu ove godine, odnosno od momenta stupanja na snagu Zakona o finansijskoj podršci porodici, krajem decembra, rekla je Đukić Dejanović.

Ministarka je najavila da će se o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje finansirati i drugi pokušaj vantelesne oplodnje. Za to su, najpre, neophodne izmene zakonskih i podzakonskih akata.

„Brojka koja je zabrinjavajuca je da 600.000 parova nema decu, a mnogi od njih bi da se ostvare kao roditelji, pogotovo ono koji su već iz biomedicinski potpomognute oplodnje postali roditelji. Dace im se mogucnost da o trošku RFZO-a imaju i drugi pokušaj, odnosno da dobiju drugo dete“, rekla je Đukić Dejanović.

Značajna su finansijska sredstva, ali i znanje o reproduktivnom zdravlju, smatra ministarka.

„Opredelili smo se kao vlada za finansijske mere i mislim da je predsednik i kao predsednik Saveta za populacionu politiku, ali ikada je bio premijer, shvatio koliko je prosecna žena siromašna, i koliko dete ima pravo na neki optimalan standard – zato su te mere važne, ali nisu jedine. Treba više da se zna o reproduktivnom zdravlju, populacionoj politici, potreban je bolji kvalitet života svih, a pre svega ljudi u reproduktivnom periodu. Lokalna samouprava mora preuzeti deo aktivnosti na sebe i raditi u svakoj sredini koja je specifična“, navela je Đukić Dejanović.

One Response to “Od 1. jula za prvo dete jednokratna pomoć 100.000 dinara”

  1. Ivana kaže:

    Da li vazi za prvo dete koje je rodjeno u aprilu ove godite?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Vedro

Trenutna temperatura 8°C

Vedro

Petak
Promenljivo oblačno

Max: 13°C
Min: 6°C

Promenljivo oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana