Obustavljena istraga protiv generala Živanovića Tanjug

HronikaHronika Pocetna 27. 11. 2017. 17:12:21

Tužilaštvo za ratne zločine obustavilo je istragu protiv bivšeg komandanta 125. motorizovane brigade generala Dragana Živanovića, pokrenutu 2014. godine zbog navodnih sumnji da je izvršio ratni zločin na Kosovu i Metohiji, potvrdio je Tanjugu Živanovićev advokat Ðuro Čepić.

specijalnisud12012016.jpg

 

Istraga je obustavljena jer nema dokaza da je izvršio krivčno delo za koje se teretio naredbom o sprovođenju istrage, odnosno da je nepreduzimanjem mera izvršio ratni zločin u kosovskim selima Ćuška, Pavljan, Ljubenić i Zahač, 1999. godine.

Zbog ratnog zločina nad Albancima iz ovih sela u toku je ponovljeno suđenje pripadnicima formacije poznate kao „šakali“ pred Odeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu.

Prvu prvostepenu presudu u tom slučaju kojom je devet optuženih bilo osuđeno na ukupno106 godina zatvora Apelacioni sud ukinuo i naložio da se suđenje ponovi.

Optuženi se sada brane sa slobode.

Naredbom o sprovođenju istrage general Živanović se teretio da je znao da će pripadnici jedinice 177. Vojno-teritorijalnog odreda Peć, izvršavajući naredbu i borbene zadatke njegove komande za pretres i čišćenje od albanskih terorista sela Ljubenić, Pavljan, Ćuška i Zahač, napasti civilno stanovništvo albanske nacionalnosti, vršiti ubistva civila, teška telesna povređivanja, raseljavanje i uništavanje imovine u velikim razmerama.

General je bio nadređen Toplici Miladinoviću, Milojku Nikoliću i Dejanu Bulatoviću koji su prvostepenom presudom u predmetu „Chuška“ osuđeni na maksimalne zatvorske kazne od 20 godina za ratne zločine na teritoriji pećke opštine.

Milojko Nikolić je letos preminuo u Beogradu, a Bulatoviću je zbog lošeg zdravlja suđenje razdvojeno.

U pomenutim selima izvršena su masovna ubistva naočigled prisutnih žena i dece. Najmlađa žrtva imala je 19, a najstarija 87 godina.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Slaba kiša

Trenutna temperatura 4°C

Slaba kiša

Četvrtak
Pretežno sunčano

Max: 7°C
Min: 1°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana