Obilazak Velikog ratnog ostrva Beoinfo

BeogradBeograd Pocetna 25. 09. 2018. 13:44:31

Povodom „Dana evropske baštine”, JKP „Zelenilo – Beograd” i Sekretarijat za zaštitu životne sredine su organizovali obilazak Velikog ratnog ostrva. Prilikom obilaska stručnjaci „Zelenila-Beograd” su građanima pružili zanimljive informacije o ovom zaštićenom prirodnom dobru.

ratno-ostrvo-prinskr-tanjug

 

Prirodno dobro „Veliko ratno ostrvo”, zaštićeno 2005. godine, sastoji se od dve rečne ade Velikog i Malog ratnog ostrva. Ukupna površina zaštićenog prirodnog dobra iznosi 211,38 hektara.

Područja Velikog i Malog Ratnog ostrva, iako se radi o relativno malom prostoru, mogu se definisati kao područja od značaja za zaštitu životne sredine i kulturno-istorijskog nasleđa, a naročito za očuvanje biodiverziteta. U njemu se sreću osetljivi i kompleksni ekosistemi i sačuvana su područja značajna za vrste i životne zajednice koje ga naseljavaju, a imaju veliku ulogu i u održavanju biološke raznovrsnosti šireg područja priobalja i samog grada.

Veliko i Malo Ratno ostrvo imaju, među očuvanim vlažnim staništima koja se nalaze u Beogradu najveću raznovrsnost u brojnosti životinjskih vrsta, posebno ptica, i biljnih vrsta vezanih za močvarna staništa. Na Ratnom ostrvu i oko njega se sreće 185 vrsta ptica, svrstanih u 45 familija i 17 redova. Na Velikom Ratnom ostrvu 77 vrsta ptica se gnezdi, od kojih su 52 stanarice, a 25 selice. Rezultati istraživanja pokazuju da ovaj prostor predstavlja tačku najvećeg biodiverziteta na teritoriji Beograda, kada je reč o ornitofauni.

Na Dunavu uz ostrvo u zimskom periodu neke severne vrste ptica močvarica zimuju i to je jedina prilika da se neke od ovih vrsta mogu sresti u Srbiji. Veliko Ratno ostrvo okruženo Savom i Dunavom omogućava boravak ptica tokom cele godine. Rečni tokovi predstavljaju puteve kojim ptice migriraju. Zimi ostaju nezamrznuti i predstavljaju pribežište za boravak u nepovoljnom periodu godine.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Vedro

Trenutna temperatura 19°C

Vedro

Subota
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 31°C
Min: 20°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana