Obeležena slava Nikolajevske crkve u Zemunu Beoinfo

BeogradBeograd Pocetna 22. 05. 2019. 16:48:03

Patrijarh srpski Irinej služio je povodom hramovne slave, Prenosa moštiju Svetog Nikolaja, svetu arhijerejsku liturgiju u crkvi Svetog oca Nikolaja, arhiepiskopa mirlikijskog Čudotvorca, u Zemunu.

zemun---slava

Mnogobrojni vernici u radosti praznika bili su sabrani u najstarijoj prestoničkoj crkvi, koja je podignuta 1745. godine na mestu starije drvene bogomolje, koja se pominje još 1573. godine.

Slavi su prisustvovali zamenik predsednika Gradske opštine Zemun Damir Kovačević, direktor Uprave za saradnju sa crkvama dr Mileta Radojević, pomoćnik direktora ove institucije dr Marko Nikolić i predsednik Crkvene opštine Zemun Branislav Ivanović.

Nikolajevska crkva u Zemunu se nalazi u starom istorijskom jezgru Zemuna, građena je u baroknom stilu, kao jednobrodna građevina sa dvospratnim zvonikom. Unutrašnjost crkve krasi bogato izrezbareni ikonostas, sa ikonama koje je 1762. godine naslikao Dimitrije Bačević, jedan od najpoznatijih srpskih slikara iz druge polovine 18. veka. Crkva ima jednu od najbogatijih riznica starih kultnih predmeta, kao i zbirku ikona iz 18. i 19. veka. U crkvi se čuva čestica moštiju sv. apostola Andrije Prvozvanog.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 29°C

Delimično oblačno

Četvrtak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 30°C
Min: 21°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana