Obeležen Dan vojnih veterana, Vulin: Hvala u ime naroda Tanjug

DruštvoDrustvo Pocetna 04. 12. 2017. 19:04:46

Delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije položila je vence i kraj Spomenika žrtvama rata i braniocima otadžbine od 1990. do 1999. na Savskom trgu u Beogradu, a Dan vojnih veterana svečano je obeležen u svim jedinicama Vojske Srbije.

vulin

Dan vojnih veterana obeležen je danas svečanim prijemom u Starom Generalštabu, kome je prisustvovao i ministar odbrane Aleksandar Vulin, koji je vetranima zahvalio „u ime naroda kojem su izborili pravo da bude slobodan i svoj na svome“.

Dan veterana je, podseća Vulin, obeležen treći put, a Srbija ratuje više od 100 godina.

„To govori o nama, o narodu koji je željan slobode, narodu koji je uvek bio na pravoj strani sveta, narodu koji baš nikada nije pogrešio u izboru, narodu koji za razliku od mnogo većih i moćnijih i brojnijih, baš nikada nije stao na stranu zla“, rekao je ministar odbrane.

Vulin je istakao da su Srbi, kad god su drugi odlučivali o nama i „hteli da pišu našu istoriju“, u toj istoriji bili zločinci.

„Kada god su drugi pisali našu istoriju i kada god su nam drugi govorili šta da pamtimo i kako da mislimo, onda su učili našu decu da se stide svojih očeva, svojih dedova i onda su im govorili da je svaka borba uzaludna i pogrešna“, poručio je Vulin.

Ministar je zahvalio veteranima, kako je rekao, ne samo u ime Ministarstva odbrane, u ime svih pripadnika Vojske Srbije, već u ime svakog građanina Srbije.

„Ja vam se danas zahvaljujem u ime naroda koji ima pravo da se seća, koji ima pravo da se ponosi. Ja vam se zahvaljujem u ime naroda kojem ste izborili pravo da bude slobodan i svoj na svome“, navodi Vulin i dodaje da je odnos prema ratnicima je uvek bio i pokazatelj odnosa prema zemlji.

Načelnik Uprave za tradiciju, standard i veterane, pukovnik Slađan Ðorđević, podsetio je da se 4. decembar obeležava od 2015. godine u znak sećanja na potpisano primirje u Prvom balkanskom ratu 1912. godine, kada su oko 400.000 boraca Vojske Kraljevine Srbije postali „stari ratnici“ .

Povodom obeležavanja Dana vojnih veterana, ranije danas, delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije koju je predvodio ministar odbrane Aleksandar Vulin, a u kojoj je bio i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, uz vojne počasti, položila je vence kraj Spomen-kosturnice vojnika stradalih u srpsko – turskim ratovima i Srpsko – bugarskom ratu i kraj Spomen-kosturnice branilaca Beograda u Prvom svetskom ratu, dok je centralna komemoracija održana pored Spomenika oslobodiocima Beograda u Drugom svetskom ratu, na Novom groblju.

Delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije položila je vence i kraj Spomenika žrtvama rata i braniocima otadžbine od 1990. do 1999. na Savskom trgu u Beogradu, a Dan vojnih veterana svečano je obeležen u svim jedinicama Vojske Srbije.

FOTO TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE SRBIJE/ DARIMIR BANDA/ nr

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Oblačno

Trenutna temperatura 2°C

Oblačno

Četvrtak
Moguć sneg

Max: 4°C
Min: 0°C

Moguć sneg

Vremenska prognoza za 5 dana