Obeležen Dan Univerziteta u Beogradu Tanjug

DruštvoDrustvo Pocetna 13. 09. 2017. 17:55:25

Dan Univerziteta u Beogradu obeležen jes svečanom akademijom u Rektoratu.

rektorat27092014

Svečanosti su prisustvovali ministar za kulturu i informisanje Vladan Vukosavljević, predsednik SANU Vladimir Kostić, rektor Beogradskog univerziteta Vladimir Bumbaširević, predstavnici Vlade Srbije i dilpomatskog kora, studenti i profesori…

Dan Univerziteta se obeležava 13.septembra u znak sećanja na početak rada Velike škole koju su 1808.godine osnovali Dositej Obradović i Ivan Jugović ćime je zapoćeto visoko obrazovanje u Srbiji.

Svečanost je počela univerzitetskom himnom „Gaudeamus igitur“ u izvođenju AKUD „Španac“ nakon čega se prisutnima obratio rektor Vladimir Bumbaširević koji je današnji datum označio kao „značajan dan ne samo za Beogradski univerzitet, već za celokupno društvo“.

„Univerzitet u Beogradu realizuje 355 programa za blizu 100.000 studenata. U prošloj godini svojim rezultatima obradovali su nas studenti Medicinskog, Pravnog, Arhitektonskog fakulteta, a podelili smo 30 stipendija i 20 nagrada što je oko 12, 5 miliona dinara“, naveo je Bumbaširević.

On je napomenuo da Univerzitet ulaže velike napore u vraćanju svoje imovine, odnosno u ostvarivanju prava nad svojim zadužbinama.

„Postoji opasnost da zbog nejasnih zakonskih rešenja Univerzitet izgubi pravo i na zadužbine koje još uvek koristi, ali se nadamo da će biti sluha i da će biti ispoštovane želje nashih zadužbinara“, ukazao je Bumbaširević.

Rektor se osvrnuo i na poziciju Beogradskog univerziteta na najznačajnijim svetskim rang listama.

„Na Šangajskoj listi napredujemo iz godine u godinu, trenutno smo u prvih 300 univerziteta u svetu, ali je zanimljiva pozicija koju imamo u Istočnoj i Jugoistočnoj Evropi gde smo posle Moskovskog državnog univerziteta, u drugoj kategoriji sa Karlovim univerzitetom iz Praga“, istakao je Bumbaširević.

On je naveo da se BU našao i na rang listi grupe univerziteta sa sedištem u Melburnu koji ocenjuju nacionalne obrazovne programe.

„Srbija je na 39.mestu na toj listi, ali kad se kao kriterijum doda i bruto društveni proizvod, onda smo na prvom mestu“, naglasio je rektor.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 13°C

Delimično oblačno

Ponedeljak
Malo i umereno oblačno

Max: 22°C
Min: 12°C

Malo i umereno oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana