Obeležavanje 170 godina Majske Skupštine

DruštvoDrustvo Pocetna 15. 05. 2018. 17:41:45

U Sremskim Karlovcima obeležava se 170 godina od održavanja Velike narodne skupštine, poznatije pod nazivom Majska skupština, na kojoj su javno proklamovani zahtevi Srba, teritorijalna autonomija i izbor vojvode.

mirovic-karlovci-tanj

Program obeležavanja počeo je svetom arhijerejskom liturgijom u Sabornom hramu, koju je predvodio patrijarh Irinej.

Svečana akademija održana je u karlovačkoj gimnaziji uz prisustvo najviših predstavnika pokrajinske i republičke vlasti i crkve.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović rekao je da su ideje na kojima je nastala Srpska Vojvodina utkane u kolektivno sećanje srpskog naroda, koji i danas gaji ista načela slobode, ravnopravnosti i prosperiteta za sve narode na teritoriji Srbije.

Vojvodina je pokazala model skladnog života svih naroda koji se u njoj „prepliću“, poručio je Mirović te dodao da će Vojvodina nastaviti da ide putem kojim je išla kada je osnovana, iz poštovanja prema prošlosti, ali i iz želje za napretkom u budućnosti.

„Politika zajedništva i napora koji će dovesti do ekonomskog napretka je naš put. Put koji je osvetljen pre 170 godina, i zbog koga znamo kuda hodimo i kakvu budućnost želimo“, rekao je Mirović.

Izaslanik predsednika Srbije Nikola Selaković rekao je da je održavanje Majske skupštine jedan od najvažnijih događaja u srpskoj istoriji, koji se dogodio zahvaljujući ljudima koji su nadrasli svoje vreme i „krčili svome rodu put u budućnost“.

Dodao je da su Srbi sa druge strane Save i Dunava vekovima bili odvojeni od matice Srbije, ali su gajili osećaj nacionalne pripadnosti i želju za sjedinjenjem.

„Snaga predaka i njihova mudrost ležala je u njihovoj crkvi i vojsci. Srbi su dobro spoznali značaj očuvanja svih činilaca njihovog identiteta, a Majska skupština predstavlja jedan od najznačajnijih demokratskih uzleta dotadašnje istorije Srbije“, rekao je Selaković.

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević rekao je da je Majska skupština prirodno nastala na revolucionarnom talasu koji je zahvatio Evropu, kao i da danas, kada sve više zapostavljamo srpski jezik i pismo treba imati na umu da su se baš za prava njihovog korišćenja preci borili.

„Ideja Srpske Vojvodine ostala je kao ideja srpskog oslobođenja i slobode, kao ideja ravnopravnosti, ne samo srpskog već i drugih manjinskih naroda“, rekao je Vukosavljević.

Ministar je dodao da srpski narod zna visoku cenu slobode i očuvanja narodnog identiteta, te da zato poštuje te iste vrednosti kod drugih manjinskih naroda.

Svečanoj akademiji u gimnaziji u Sremskim Karlovcima prisustvovali su i predsednica Narodne skupštine Maja Gojković, ministar prosvete Mladen Šarčević, patrijarh Irinej i predsednik SANU Vladimir Kostić.

Povodom obeležavanja 170. godišnjice održavanja Majske skupštine, održana je i svečana sednica Pokrajinske vlade na kojoj je formiran budžetski fond za obnovu i razvoj Sremskih Karlovaca.

Predsednik Pokrajinske vlade rekao je da su Sremski Karlovci važno mesto za istoriju srpskog naroda, ali i za njegovu budućnost.

Sednica Pokrajinske vlade povodom obeležavanja 170. godišnjice održavanja Majske skupštine
Mirović je naveo da će već od juna biti obezbeđena sredstva iz budžeta Pokrajinske vlade, a u januaru iz republičke.

„To će omogućiti da počnemo obnovu i zaštitu značajnih objekata u Sremskim Karlovcima, ali i veća ulaganja u obrazovanje i razvoj turizma“, rekao je Mirović nakon svečane sednice Pokrajinske vlade.

Ministar za kulturu i informisanje Vladan Vukosavljević rekao je da se na današnji dan spojila velika energija lokalne samouprave, pokrajinske i republičke vlasti da se očuva i gaji „velika slava Sremskih Karlovaca“.

Naglasio je da je čuvena gimnazija u Sremskim Karlovcima činila osnovu elite srpskog naroda u 19. veku, te da je ulaganje u Karlovce „vraćanje duga prošlim generacijama, i pravljenje temelja za buduće generacije“.

„Očekujem da će ova velika energija vrlo brzo početi da daje dugoročne rezultate, a Ministarstvo kulture će u tome biti veran saveznik“, rekao je Vukosavljević.

Predsednik opštine Sremski Karlovci Nenad Milenković rekao je da će 2018. godina biti krupnim slovima zapisana u istoriji i bitna koliko i 1848. godina.

„Osnivanje budžetskog fonda na današnjoj sednici predstavlja veliki korak i veoma je značajno kako za stanovnike naše opštine, tako i za Srbiju“, rekao je Milenković.

Patrijarh Irinej služio je liturgiju u Sabornoj crkvi u Sremskim Karlovcima kao deo svečanosti povodom obeležavanja 170 godina od osnivanja Srpske Vojvodine.

Srpska Vojvodina je bila srpski autonomni region u okviru Austrijskog carstva, a sastojala se od Banata, Bačke, Srema i Baranje. Proglašena je na Majskoj skupštini od 13. do 15. maja 1848. godine u Sremskim Karlovcima i postojala do 1849. godine, kada je transformisana u novu krunovinu Austrijskog carstva nazvanu Vojvodstvo Srbija i Tamiški Banat.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Vedro

Trenutna temperatura 25°C

Vedro

Sreda
Sunčano

Max: 24°C
Min: 13°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana