NVO: Crnogorci najviše na svetu puše Tanjug,Studio B

RegionRegion Pocetna 17. 03. 2018. 17:01:53

Rezultati nedavno sprovedenog istraživanja ukazuju na činjenicu da su crnogorski pušači svetsku lideri u konzumiranju cigareta.Stručnjaci upozoravaju na rast oboljenja koja su direktna ili indirektna posledica ovakvih trendova.

cigareta24102014

 

„Istraživanje iz 2017. godine pokazalo je da je od 2012. povećan broj pušača za 4,4 odsto, kao i da je značajno povećana zastupljenost pušenja među decom – petnaestogodišnjacima, koja sada iznosi oko 11 odsto. Za pet godina, udvostručio se broj 15-godišnaka koji koriste duvan, što nam govori da je celi prosvetni i zdravstveni sistem omanuo u prevenciji pušenja“, ocenili su u Juventasu i CeMI-ju, prenosi RTCG.

Kako su naveli, zbog toga bi crnogorska Vlada trebalo da primeni preventivne programe ograničavanja pušenja.

Ove dve organizacije su podsetile da Svetska zdravstvena organizacija smatra da bi smanjenje prevalence pušenja sačuvalo živote 37.522 građana Crne Gore, odnosno šest odsto ukupnog broja stanovništva, dok bi, kako su objasnili, samo nesprovođenje odredbi o zabrani pušenja na javnim mestima moglo da košta Crnu Goru 10.514 života.

One Response to “NVO: Crnogorci najviše na svetu puše”

  1. veki kaže:

    ovo je tacno. evo ja dimim ko luda u zemlji gde se slabo pusi. cerka 16 godina propusila i dimimo zajedno. ona mora da se krije u skoli ne pusi niko. moja baba dimi u 78 ko luda

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Vedro

Trenutna temperatura 17°C

Vedro

Subota
Sunčano

Max: 23°C
Min: 10°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana