Novosti: Orića oslobodio sudija koji je Srbe slao u logore Tanjug

RegionRegion Pocetna 12. 10. 2017. 08:59:52

Sudija Šaban Maksumić, predsedavajući sudskom veću koje je oslobodilo Nasera Orića, bio je bivši vojni sudija koji je devedesetih godina sarajevske Srbe slao u logore, pišu današnje „Večernje novosti“.

sudcekic72021072014.jpg

Zbog njegove ratne biografije postoje i dve krivične prijave iz 2001. i 2005. koje su otišle u Tužilaštvo Bosne i Hercegovine iz Centra javne bezbednosti Istočno Sarajevo, kaže za „Novosti“ Milorad Kojić direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica, pri vladi Republike Srpske.

On dodaje da je sudija Maksumić u ratu radio u kasarni „Viktor Bubanj“ gde je sudio Srbima, a za vreme rata u delu ovog objekta je bio logor za Srbe. „O njegovim presudama i torturama nad Srbima u logoru postoje i krivične prijave, ali stoje već više od deceniju u fioci Tužilaštva BiH“, kaže Kojić.

On kaže da je Maksumić i „ključni čovek“ u predmetu Orić, jer je 2009. potpisao rešenje o prebacivanju predmeta iz Okruznog tužilaštva Bijeljina u Tužilaštvo BiH na zahtev Orićevog advokata Vasvije Vidović. U obrazloženju je naveo da je štetno da se u Bijeljini vodi postupak zbog bošnjačkih porodica koje su pretrpele genocid u Srebrenici.

Kojić napominje da je to presedan u pravosuđu, jer inače prebacivanje predmeta traži Tužilaštvo BiH. „Novosti“ pišu da su u tročlanom sudskom veću bili i sudija Staniša Gluhajić, sudija iz Tuzle, kao i Vesna Jasenković, koja je čitav rat provela u Sarajevu, gde je posle radila u opštinskom sudu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 23°C

Pretežno vedro

Četvrtak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 29°C
Min: 19°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana