Novi sadržaji u zoni Beograda na vodi Beoinfo

BeogradBeograd Pocetna 07. 07. 2017. 10:55:35

Sa spuštanjem na reku moramo da obogatimo sadržaje koji se tu nalaze i zbog toga je jedan od prvih koraka u projektu „Beograd na vodi” bila upravo Savska promenada, gde već danas vidimo naznake kako će se koristiti naše priobalje, rekao je glavni gradski urbanista Milutin Folić.

beogradnavodi-tanj

On je gostujući na TV Pink istakao da je Beograd, iako se nalazi na dve reke, nažalost odvojen od njih.

–Ta pruga koja danas deli Beograd, odnosno  Kalemegdan, Kosančićev venac, Savski venac i s druge strane Dorćol jednostavno je onemugućila da se Beograd spusti na reke. Projektom „Beograd na vodi” mi smo konačno pokrenuli izmeštanje te pruge i železničkih kapaciteta iz centra grada i ja sa nadam da će završetkom „Beogradskog čvora”, projekta koji je pokrenut još sedamdesetih godina, to najzad biti završeno. Teretni terminal je već izmešten na Makiško polje, autobuska stanica će biti premeštena na Novi Beograd, železnička na Prokop – rekao je Folić.

Prema njegovim rečima, uveliko se projektuje i deo koji se nalazi od Brankovog mosta do Beton hale.

– Karađorđeva ulica, u kojoj smo već sredili fasade, dobiće jedan novi trotoar širine oko šest metara sa drvoredom, a saobraćaj se pomera jer će biti uklonjena pruga. Konačno ćemo imati povezanu pešačku zonu – Kosančićev venac, Knez Mihailovu, Obilićev venac sa obalom, a pravimo i jednu pešačku pasarelu koja će povezati Kalemegdan, Donji grad sa priobaljem nizvodno od Beton hale – najavio je gradski urbanista.

On je precizirao da je projekat „Beograd na vodi” jedan iskorak koji je omogućio da se od prostora od oko sto hektara napravi grad koji je u gradu. Ovako veliki projekti, kako je rekao, pokreću niz drugih infrastrukturnih projekata koji su čekali decenijama da se završe.

– Dali smo akcenat na javne površine, one su za nas kao grad najvažnije jer njih koriste svi građani i zato radimo na tome da u priobalju bude što više dečjih igrališta, silazaka na reku, biciklističkih staza – rekao je Folić.

On je najavio da će na mestu nekadašnje fabrike Beko na Dorćolu biti izgrađen veliki poslovno-stambeni kompleks, a na Ušću treba da se radi druga kula.

Govoreći o konkursu za spomenik Zoranu Đinđiću, on je rekao da je od pristiglih oko 40 radova izabrano šest, a sredinom oktobra biće odabran projekat koji će biti i realizovan i dodao da će o tome odlučiti žiri u kojem se nalaze eminentni stručnjaci.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 16°C

Pretežno oblačno

Petak
Promenljivo oblačno

Max: 20°C
Min: 13°C

Promenljivo oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana