Erdogan završio posetu Srbiji Tanjug

PolitikaPolitika Pocetna 11. 10. 2017. 11:59:32

Nastavićemo da pravimo puteve, bolnice, vrtiće i škole i ne postoji ništa važnije od toga, poručio predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Novom Pazaru. Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan, tokom zajedničkog obraćanja, rekao da želi da u Srbiji vladaju jedinstvo i sloga.

erdogan-vucic-tanj

foto Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ispratio je na Aerodromu „Nikola Tesla“ predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana, koji je bio u dvodnevnoj poseti Srbiji.

Erdogan je na beogradski aerodrom stigao helikopterom, gde ga je dočekao predsednik Srbije.

Oni su zajedno prošli kroz špalir garde Vojske Srbije, a nakon toga su se pozdavili i turski predsednik je sa članovima delegacije ušao u avion, koji je poleteo za Tursku.

Predsednika Turske i delegaciju ispratio je i jedan broj članova Vlade Srbije.

U prethodna dva dana, Vučić i Erdogan imali su više susreta, što zvaničnih, što neformalnih, tokom posete potpisano je 16 sporazuma, a dva predsednika su danas obišla i Novi Pazar.

Predsednici Srbije i Turske u Novom Pazaru sastali su se sa gradonačelnicima i predsednicima opština Novi Pazar, Raška, Kraljevo, Sjenica, Tutin, Prijepolje, Nova Varoš i Priboj.novipazar

Imam dovoljno hrabrosti i čiste savesti da mogu da izađem pred vas i kažem vam da sam radio i radiću u najboljem interesu i vas i svakog građanina Srbije, bez obzira na veru i naciju, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić građanima Novog Pazara u zajedničkom obraćanju sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom.

„Znam ja da ovde neću biti pozdravljen ni upola kao Redžep Tajip Erdogan, ali imam dovoljno hrabrosti i čiste savesti da mogu da izađem pred vas i da kažem da sam radio i radim najbolje što mogu i što umem u vasem interesu i interesu svih građana Srbije, bez obzira na veru i nacionalnu pripadnost“, rekao je predsednik Vučić.

Zahvalio je Erdoganu što misli na stanovnike koji ovde žive i želi da pomogne koliko i mi želimo i hoćemo.

„Naš je posao da radimo koliko možemo i razvijamo sve delove Srbije i da ulažemo sve više novca“ rekao je predsednik i najavio projekat izgradnje puta Požega – Boljare.

Želja je, kaže, da se ovaj kraj spoji i sa Beogradom i Sarajevom i Podgoricom.

„Naš je posao da pravimo puteve, bolnice, vrtiće i škole i to ćemo nastaviti da radimo i ne postoji ništa važnije od toga“, poručio je srpski predsednik.

„Živelo srpsko-tursko prijateljstvo. Živela Srbija“, pozdravio je Vučić Novopazarce.

 

Erdogan:Srbija nas spaja, čuvajmo prijateljstvo

Turski predsednik poručio je u obraćanju građanima u Novom Pazaru da Turska želi Srbiji da bude zemlja u kojoj vladaju jedinstvo i sloga i da bude zemlja prosperiteta, zbog čega je spreman na saradnju u svim oblastima.

„Čuvaćemo naše prijateljstvo“, poručio je Erdogan, koji je na ovacije Novopazaraca odgovorio tako što je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću stegao i visoko podigao ruku.

„Nadam se da nas nacije neće odvajati već da će nas Srbija spajati“, rekao je turski predsednik.

On je rekao da je Sandžak, kako je nazvao Rašku oblast, jedan od najbitnijih mostova koji povezuje državljane Turske poreklom iz Sandžaka i bošnjačku manjinu u Srbiji.

„Ova jaka veza pozitivno se odrazila i na razvoj naših bilateralnih odnosa“, rekao je Erdogan i podsetio na pesmu „kad pogledam sa bedema vidim divan grad…. „.

„Novi Pazar, moj zavičaj, moj najmiliji grad, njega krase manastir Sopoćani i stara tvrđava, a najlepša je Altun-alem džamija“, primetio je Erdogan.

Radićemo, dodao je, na povećanju prosperiteta Srbije i Novom Pazaru kao važnom delu ove zemlje.

On je istakao da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić pravi i skreni prijatelj Turske i podosetio da je bio jedan od prvih koji je pružio podršku institucijama Turske u noći kada je u toj zemlji pokušan puč.

Erdogan je, pozivajući na slogu, rekao da su za „svaki haos i sukob koji je nastao na Balkanu sa provokacijama spoljnih sila“ najveći ceh uvek plaćali ljudi koji u tom regionu žive.

„Koliko god budete jedinstveni i složni, koliko god budete živeli kao braća, toliko ćete biti sigurniji i bolje ćete živeti“, rekao je Erdogan.

„Bićemo jaki i čvrsti, bićemo braća i čuvacemo nase prijateljstvo“, poručio je turski predsednik.novipazar-tanj

Veliki broj građana je u crvenom, ili nose marame i šalove sa obeležjima Turske, a na Novopazaraskoj tvrđavi istaknute su zastave Turske, Srbije i Novog Pazara, a grad je ukrašen i balonima u bojama zastava dve zemlje.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 24°C

Delimično oblačno

Ponedeljak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 30°C
Min: 21°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana