Više od 15.000 posetilaca u Noći istraživača u Beogradu Tanjug

Objavljeno: 29.09.2017. 23:21 Izmenjeno: 30.09.2017. 15:11

U 11 gradova Srbije u petak je od 17 do 22 sata održana je 8. Noć istraživača pod sloganom „Znanje na prvi pogled“, a samo u Beogradu zabeleženo je više od 15.000 posetilaca, saopštili su organizatori manifestacije.

Jedna od najposećenijih lokacija u Beogradu bili su Francuski institut, Galerija nauke i tehnike SANU, Naučni klub Beograd, kao i lokacije na Kalemegdanu, BIG Fashion i Muzej Vuka i Dositeja.

U Galeriji nauke i tehnike SANU, najmlađi su se zabavljali uz izložbu „Nauka kroz zabavu“, koja je predstavila 18 vizuelno atraktivnih i interaktivnih eksperimenata, gde su na jednostavan i primamljiv način objašnjeni različiti fenomeni iz oblasti fizike.

Na Kalemegdanu „vladao“ je duh šume, zahvaljujući ekipi koja je duh šumarstva predstavila na poseban i drugačiji način, navodi se u saopštenju.

Zvezda ovogodišnje Noći istraživača bila je doktorka teorijske fizike, iz Španije, Alisija Sintes (Alicia Sintes), koja je u Naučnom klubu Beograd samo u Noći istraživača govorila o gravitacionim talasima koji su detektovani 2016.

U Muzeju Vuka i Dositeja pričalo se o vezi muzike i migracija, Vukovim putovanjima na kojima je zapisivao reči guslara, o Kolumbu, Servantesu i migracijama.

Kako se navodi u saopštenju, Osma Noć istraživača u Srbiji, ispunila je svoj cilj – mladi naučnici su svoj posao i znanje približili svim razigranim umovima a dobra atmosfera, raspoloženi mladi ljudi, istraživački poziv, spakovan u prijemčivo i zabavno ruho, kao i vedro veče, obeležili su ovu Noć istraživača.

Noć istraživača zvanično su otvorili šef sektora operacija EU Delegacije u Srbiji, Štefen Hudolin (Steffen Hudolin), otpravnik poslova i prvi savetnik ambasade Francuske u Srbiji, Nikola Faje (Nikolas Faye), predstavnik Evropske komisije, Pšemek Jankovski (Przemyslaw Jankowski) i koordinatorka ReFocuS projekta Noći istraživača, dr Tanja Adnađević, iz Instituta za biološka istraživanja „Siniša Stanković“.

Noć istraživača održala se osmi put u Beogradu, a 12. u Evropi, u 340 gradova i 26 država, a u manifestaciji je učestvovalo million građana i 18.000 istraživača, širom Evrope.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 30°C

Delimično oblačno

Utorak
Pljusak i grmljavina

Max: 27°C
Min: 20°C

Pljusak i grmljavina

Vremenska prognoza za 5 dana