Nivo reka zavisi od količine snega, brzine topljenja, kiše Tanjug

DruštvoDrustvo Pocetna 06. 03. 2018. 08:50:46

Bojazni od izlivanja reka u ugroženim područjima postoje, narednih nekoliko dana trebalo bi da budu mirni, ali to sve zavisi od količine snega na planinama, od brzine topljenja tog snega i količine padavina ovih dana, izjavio pomoćnik načelnika Sektora za vanredne situacije Goran Nikolić.

kisa-grad-tanjug

„Prethodna 24 sata bila su relativno mirna, ali bojazni od izlivanja reka postoje, naročito na malim vodotokovima i mi smo još prethodne nedelje preduzeli određene radnje i poslali svoje ljude, pojačanja, a urađene su i preventivne mere, zajedno sa lokalnom samoupravom, baš kod onih naselja koja su bila ugrožena i prethodnih godina“, rekao je Nikolić za RTS.

Prema njegovim rečima, za sada, „srećom nije bilo potrebe“ da timovi Sektora za vanredne situacije u Zaječaru reaguju.

U prethodnih nekoliko godina, napominje Nikolić, lokalne samouprave mnogo ozbiljnije rade na tim poslovima i to se, ocenjuje, vidi iz godine u godinu.

„Naravno, i pored obuke koju su imali od strane Sektora, stigla je i naredba od ministra unutrašnjih poslova, tako da mislim da je velika ozbiljnost i dosta toga je preventivno urađeno, što je u njihovoj moći. Moramo se više baviti preventivom, kada ne bude opasnosti od poplava, da se vodotokovi uređuju tada i to je zadatak koji u narednom periodu treba da bude broj jedan“, naglašava Nikolić.

Ukazuje da Sektor za vanredne situacije ima dobru komunikaciju sa susednim zemljama i kaže da bez te konekcije, ne bi se moglo funkcionisati, jer u Srbiju, kako kaže, vrlo često dolaze talasi iz Crne Gore, BiH, Hrvatske, koji nam prave dosta problema, te se zato sliv Dunava i Save prati permanentno.

Takođe, podvlači da su zalihe snega na Alpima slične kao 2006, i podseća da je te godine dosta problema bilo na slivu Dunava.

„Tako da, to mora da se prati i taj talas očekujemo negde u aprilu mesecu. Nadamo se da neće doći do naglog otopljavanja, što bi prouzrokovalo zaista velike probleme ne samo Srbiji, već svim zemljama gde Dunav teče“, kaže Nikolić.

Poplave iz 2014. velika su pouka za, dodaje Nikolić i ocenjuje da je mnogo toga je urađeno, „ne dovoljno, jer se ne može nešto što decenijama nije rađeno uraditi za par godina“.

„Posao ogroman sledi, Sektor je pojačao svoje kapacitete i naš plan je da u narednim godinama svaka oblast ima specijalističke timove za poplave, jer, nažalost, takva je tendencija da možemo očekivati u bilo kom delu Srbije poplavu. Vrlo često, pogotovo kod bujičnih poplava, mora se odmah reagovati“, rekao je Nikolić.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Vedro

Trenutna temperatura 24°C

Vedro

Ponedeljak
Moguća kiša

Max: 18°C
Min: 15°C

Moguća kiša

Vremenska prognoza za 5 dana