Nikolić, Irinej, Čepurin obišli Hram Svetog Save Tanjug

DruštvoDrustvo Pocetna 30. 08. 2016. 16:35:55

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić, patrijarh srpski Irinej i predsednik Odeljenja spoljnih crkovnih veza Moskovske Patrijaršije Ilarion obišli su danas Hram Svetog Save, gde su upoznati sa dosadašnjim, ali i budućim radovima u hramu na Vračaru.

nikolic-cepurin-hram3

Predsednik Srbije, patrijarh i predstavnici donatora dočekani su crkvenim zvonima, a na ulazu u hram pozdravili su ih sveštenici Hrama Svetog Save koje je predvodio vladika toplički Arsenije, uz pogaču i so koju su im poslužila deca u narodnoj nošnji.

nikolic-hram2

Njih je kroz hram proveo protojerej hrama Vojislav Milovanović koji rekao je da je danas istorijski dan u gradnji Hrama Svetog Save koja traje više od 120 godina.

“Mislim da je ovo jedan od ključnih i najznačajnijih trenutaka“, rekao je Milovanović dodajući da se vidi šta je sve urađeno u građevinsko i građevinsko zanatskom smislu.

On je, međutim, istakao da je faza radova koja predstoji, unutrašnje ukrašavanje hrama, jedna od najznačajnih faza uvek u gradnji hramova pa tako i ovog.

“Unutrašnje ukrašavanje hrama stvara molitveni ambijent koji svaka crkva i ovaj hram i treba da ispuni. Samim tim radovima očekujemo da se stvori molitveni ambijent i da hram ima svoju punu svrhu i smisao“, rekao je Milovanović.

U delegaciji koja je posetila hram bili su i predstavnici Gaspromsnjefta, Društva za podizanje Hrama Svetog Save na Vračaru, ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin, vladika Amfilohije…

nikolic-irinej-cepurin-hram1

U Predsedništvu je ranije danas potpisan ugovor o donaciji, čime će zvanično otpočeti radovi na unutršnjoj dekoraciji Hrama Svetog Save.

Počinje oslikavanje kupole na Hramu Svetog Save

Kako je rečeno na potpisivanju, radovi bi trebalo da budu završeni do kraja sledeće godine.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 16°C

Pretežno vedro

Petak
Pretežno sunčano

Max: 27°C
Min: 14°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana