Nikodijević: Otvaramo vrata privrednicima Srbije i RS Beoinfo

BeogradBeograd Pocetna 07. 12. 2018. 13:18:39

Naša je želja da, koristeći dobre veze dva grada otvorimo vrata privrednicima za još jaču i bolju saradnju, istakao je predsednik Skupštine Grada Beograda Nikola Nikodijević na otvaranju Poslovnog foruma Republika Srpska – Srbija u prostorijama Privredne komore Republike Srpske.

nikodijevic-rs

foto Beoinfo

-Želeli bismo da iz ovih naših sastanaka i foruma proisteknu konkretne aktivnosti koje će, pre svega, biti posvećene unapređenju i boljem životu građana Srbije i Republike Srpske, istakao je Nikodijević.

Nikodijević je domaćinima skupa zahvalio na dobrodošlici i prijemu, pre svega predsedniku Skupštine Grada Banjaluke Zoranu Taliću.

– Ovaj forum je naša zajednička inicijativa kojom smo želeli, pre svega, da koristeći dobre veze Republike Srbije i Republike Srpske, kao i gradova Beograda i Banjaluke, načinimo još jedan korak ka uspostavljanju jače privredne saradnje. Odnosi sa Republikom Srpskom nalaze se visoko na listi prioriteta Vlade Republike Srbije, a postoji i veoma slična međunaordna politika i zajednički ciljevi i interesi, kao i dobra saradnja u oblastima kulture, privrede, ekonomije, sporta. Na tragu toliko dobrih odnosa, zaključili smo da bi Beograd i Baljaluka trebalo da preuzmu inicijativu, s obzirom na to da su u pitanju nosioci privrednih aktivnosti u Srbiji, odnosno Republici Srpskoj – rekao je Nikodijević.

Prema njegovim rečima, Srbija je najznačajniji ekonomski partner Republike Srpske.

– Ipak, postoji veliki disbalans u uvozu i izvozu. Pošto je u pitanju Republika Srpska, to je jedini takav slučaj koji nas ne raduje. Pokušaćemo da predstavimo potencijale Beograda i naše privrede dok u ovom trenutku tražimo nove oblike saradnje, od kojih se ističu energetika i drvno-prerađivačka industrija. Kada su u pitanju gradovi Beograd i Banjaluka, važnu ulogu igra i turizam. Na nama je da stvorimo dobre uslove, pre svega infrastrukturne, kako bi privrednici mogli kvalitetnije da sarađuju. Ovo je prilika da svi učesnici foruma iskoriste dobre političke i lične kontakte, kako bismo učinili nešto dobro za građane Srbije i Republike Srpske – poručio je prvi čovek beogradske skupštine.

Predsednik Privredne komore Republike Srpske Borko Đurić izrazio je zadovoljstvo jer je Banjaluka u prilici da ugosti privredno-političku delegaciju Srbije.

– Osnovni cilj je unapređenje privredne saradnje kako bismo bar u nekoj meri dostigli visoko postavljenu lestvicu od, pre svega, dvojice predsednika, Aleksandra Vučića i Milorada Dodika. Oni su nas na neki način zadužili da u privrednom smislu maksimalno podignemo nivo saradnje – rekao je Đurić.

Zoran Talić je apostrofirao „specijalne” veze između Republike Srpske i Srbije.

– Smatram da Banjaluka može biti koristan partner kako Beogradu tako i celoj Srbiji. U fokusu naše pažnje i danas i u narednom periodu jeste odliv stanovništva i suočavanje sa nekvalifikovanom radnom snagom – rekao je Talić.

Glavne teme foruma su potencijali za ulaganja u lokalne samouprave i saradnja Srpske i Republike Srbije, perspektive u digitalnoj transformaciji privrede, razvoj privrednih odnosa, primeri poslovanja kompanije iz Srbije na teritoriji Srpske i kompanije iz Srpske koja posluje u Srbiji.
O okviru foruma održane su tri prezentacije – „Prezentacija potencijala za ulaganje u lokalne samouprave Republike Srpske i Srbije”, „Potencijalni saradnje Srpske i Srbije” i „Perspektive za saradnju u oblasti digitalne transformacije privrede”.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 20°C

Pretežno oblačno

Četvrtak
Mogući pljuskovi

Max: 20°C
Min: 14°C

Mogući pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana