Nema iskrene suze za bilo koju srpsku žrtvu Tanjug, Studio B

DruštvoDrustvo Pocetna 14. 11. 2017. 11:45:59

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić posetio je danas Udruženje porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji i spomen sobu posvećenu žrtvama i najavio proširenje mandata vladine komisije za nestale i na ubijena i kidnapovana lica.

vucic-udruzenje-kidnapovanih-tanjug

Rekao je da će biti postavljena spomen soba za sve kosovskometohijske i druge žrtve i poručio da se nada da ćemo uspeti da sačuvamo svoju zemlju i da nemamo više ovakvih spomen spoba.

Vučić je naveo da je na ovakvom mestu teško racionalno govoriti, ali da će se pokušati, ako postoje bilo kakve osnove sumnje da se vode istrage protiv počinioca zločina.

U tom smislu predsednik Srbije je rekao da se ne može mnogo očekivati, ne zato što nema želje da se to uradi, već zbog toga što je puno vremena prošlo. „Mi Srbi, i ponosan sam na to, uspeli smo da pokažemo poštovanje prema žrtvarma drugih naroda i osudimo mnoge koji su sa srpskim imenom i prezimenom počinili zločine. A, ono što me boli je da malo gde možete da naiđete na iskrenu suzu zbog bilo koje srpske žrtve u međunardnoj zajednici“ rekao je Vucicć.

Pošto se to neće dogoditi, dodao je Vučić, moramo mi da pokažemo veće poštovanje prema našim žrtvama. „Moramo da kažemo da su i naše žrtve bile ogromne da smo izgubili mnogo ljudi, da je na stotine hiljada ljudi napustilo svoja ognjišta, da o tome treba da govorimo, rešavamo probleme, ali i da ne zaboravimo na one koji su branili svoju zemlju i one koji su bili krivi samo zato što su pripadali srpskom rodu“, dodao je.

Vučić je naveo da smo uspeli da ekonomski brod koji je tonuo izvučemo na površinu, ali da smo ponovo ušli u politički nemirne vode u regionu ne svojom krivicom.

On je izrazio nadu da ćemo uspeti da sačuvamo svoju zemlju i da nećemo više imati spomen soba poput ove koju su danas obišli i poručio da će učiniti sve da se pomogne porodiocama žrtava.

Udruženje su posetili sa Vučićem i ministar rada Zoran Ðorđević, ministar za inovacije Nenad Popović, šef Kancelarija za KiM Marko Ðurić i patrijarh srpski Irinej.

 

 

Patrijarh: Na Kosovu možemo da očekujemo samo božiju pravdu

Patrijarh SPC Irinej obišao je danas zajedno sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem prostorije Udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji i rekao da se po pitanju žrtava na KiM ne očekuje ljudska pravda, jer je „odavno zaspala“, već samo božija.

On je dodao da je narod na KiM pao pred nepravdom sveta, kao i da su sukobi između dva naroda koji su godinama delili život na istoj teritoriji bili „zlo doba“.
„Na Kosovu je pravda i istina zakopana. Zlo ako zakopate umreće, ako istinu zakopate, ona će vaskrsnuti. Tako se nadamo da će istina o svim zlodelima da vaskrsne“, rekao je Irinej.

Patrijarh je dodao da svi zločini na KiM traže osvetu, ali ne ljudsku, već božiju.
„Oni koji su stradali, stradali su jer predstavljaju jedan narod i pripadaju zemlji kojoj pripadaju“, naveo je patrijarh.

On je istakao da su prostorije Udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji mesto tuge ne samo roditelja i srodnika ubijenih, već celog srpskog naroda. „Za nas je danas važno da ne zaboravimo Kosovo i Metohiju, to je naša zemlja koja je i ranije, a naročito u naše doba isprljana krvlju. Mnogi kažu to je volja božja, ali nije, nikome Bog ne želi zlo. To je dopuštenje Boga, on zna zašto je to dopustio, da dođemo sebi i cenimo vrednost Kosova“, rekao je Irinej.

Patrijarh je zaključio da veruje da će pravda kad tad pobediti, a da je na nama da „čekamo ispunjenje te pravde“.

Predsednik Udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji Simo Spasić rekao je da je ovaj dan značajan, jer se konačno u spomen sobi kosovskih žrtava nalaze zajedno najviši predstavnici države i crkve.

On je rekao da je bivši režim DOS-a priznao „lažnu državu Kosovo“, kao i da su tako „naneli najveći greh prema porodicama kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji. „Imamo dokumenta da je Savezna vlada Koštunice i republička vlada Ðinđića na nagovor Čede Jovanovića i Čanka oslobodila 2.108 albanskih terorista. Zato me boli kada oni koji su doprineli našoj tragediji napadaju našu državu, vladu, predsednika i crkvu“, rekao je Spasić.

On je rekao da država koja preda svog predsednika, generale vojske i policije zbog navodnih zločina nikada „neće progledati“. „Mi kao Udruženje nećemo da se mešamo u politiku, ali mogu reći da stojimo iza svake odluke našeg predsednika. Možemo da se pomirimo sa Albancima, ali ne sa albanskim zločincima. Kao što je predsednik Vučić dobro rekao, nije sve na Kosovu srpsko, ali severni deo KiM ne može da pripada republici Kosovo“, rekao je Spasić.

On je naveo neke od zahteva Udruženja, za koje, kako kaže, očekuje podršku predsednika republike. „Jedino Srbija nema zakonom regulisana prava civilnih žrtava, tu nam treba vaša pomoć. Takođe, da se zid plača pretvori u spomenik za sve žrtve, civile, vojnike, policajce koji su ubijeni na KiM i u NATO bombardovanju. Isto tako, 10. jun kad je potpisana rezolucije 1244, da država obeleži, ne da bude državni praznik, ali da bude datum za obeležavanje kosmetskih žrtava“, rekao je Spasić.

On je takođe zahtevao da Komisija koja za sada ima mandat samo za nestala lica, dobije mandat i za kidnapovana i ubijena, kako bi se tako objedinile sve žrtve od Horgoša do Košara.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Oblačno

Trenutna temperatura 0°C

Oblačno

Četvrtak
Moguć sneg

Max: 0°C
Min: -3°C

Moguć sneg

Vremenska prognoza za 5 dana