Nedimović: Sva sredstva iz IPARD-a biće na raspolaganju Tanjug

EkonomijaEkonomija Pocetna 13. 12. 2016. 13:04:36

Izmene Zakona o poljoprivredi i ruralnom razvoju neophodno je usvojiti po hitnom postupku kako bi poljoprivrednici u Srbiji imali pristup sredstvima iz IPARD-a u iznosu od 175 milona evra, izjavio je danas ministar Branislav Nedimović.

poljoprivredarepa102102014.jpg

 

On je rekao da će „pun kapacitet tih sredstava biti na raspolaganju Srbiji i da neće biti nikavih umanjenja“.

„Sredstva koja su namenjena za poljoprivrednike u tom iznosu, a o kojima se mnogo govorilo prethodnih godina, zbog nepostojanja akreditacije Uprave za agrarna plaćanja nisu na raspolaganju poljoprivrednim proizvođačima, i zato se ide na usvajanje izmena po hitnoj proceduri“, rekao je ministar na sednici skupštine na čijem su dnevnom redu zakoni iz oblasti poljoprivrede.

On je rekao da su kao blokirajući faktor za korišćenje najpre pomenuti ljudski kapaciteti i najavio da će do polovine januara kompletna procedura za angažovanje stručnjaka u Upravi za agrarna plaćanja biti završena.

Do sada ih je kako je kazao, zaposleno 42, a planirano je da se radno angažuje još 50 njih.

„To je neophodno da bi se dobila akreditacija i kako bi se mogla implementirati procedura. Tako će ovaj blokirajući faktor biti otklonjen“, rekao je Nedimović.

Izmene i dopune tog zakona kako kaže, u najvećem delu su usredsređene na IPARD, odnosno procedure, nosioce, rokove…

„Na ovaj način ćemo dati još jedan razlog da bi moglo da se otvori Poglavlje 11. Ove izmene su trebale i ranije da se donesu, ali moramo da radimo jako brzo“, rekao je ministar.

Kako je dodao, predviđeno je da već u aprilu budemo spremni za akreditaciju Uprave za agrarna plaćanja, a da u drugoj polovini 2017. bude prvi konkurs za IPARD sredstva namenjena poljoprivrednim proizvođačima i prerađivačima.

„Imamo još nekoliko stvari i one se tiču pravilnika koje moramo doneti i oni će biti spremni tokom januara. Na ovaj način mi realizujemo i jednu od tačaka iz ekspozea premijera Vučića da ćemo imati pristup sredstvima iz EU, odnosno ovih 175 miliona evra će biti iskoricćeno“, rekao je Nedimović.

On je dodao da će pun kapacitet sredstava biti na raspolaganju Srbiji i da neće biti nikavih umanjenja.

ŠTo se tiče izmena zakona o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju Nedimović je rekao da je predviđen širi obuhvat onih koji će moći da ostvaruju podsticaje.

Podstio je da je budžet za poljoprivredu za 2017. za 3, 32 milijarde veći i da je četiri puta više sredstava opredeljeno za razvoj mera konkurentnosti.

Umesto 526 miliona koliko je bilo predviđeno 2016., u idućoj godini biće 2, 2 milijardi namenjenih za to.

Što se tiče izmena Zakona o vodama, njime su predviđene jasnije procedure kako se može doći u zakup vodnog prostora, kao i pojednostavljenje procedura za građane.

„Nama su neophodni novi standardi, da na kvalitetan način upravljamo vodama“, rekao je Nedimović.

 

Širi obuhvat poljoprivrednika koji će dobiti podsticaje

Izmenama Zakona o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju predviđen je širi obuhvat onih koji će imati pravo da ostvaruju podsticaje iz budžeta, a posebna pažnja biće usmerena na one koji se bave stočarskom proizvodnjom, izjavio je Nedimović.

On je rekao da je budžet za poljoprivredu za 2017. za 3,32 milijarde veći nego ovogodišnji i da je četiri puta više sredstava opredeljeno za razvoj mera konkurentnosti, odnosno nabavku opreme, investicije…

Umesto 526 miliona koliko je bilo predviđeno 2016., u idućoj godini biće 2, 2 milijardi namenjenih za to.

Nedimović je rekao da će korisnici sredstava biti prevashodno oni koji se bave stočarstvom, odnosno oni koji će moći da proizvode juneće meso, jer je cilj da se ta vrsta stočarske prozivodnje unapredi.

Kako je rekao, predviđeno je i uvođenje kategorije mladih poljoprivrednih proizvođača koji će imati pravo da koriste bespovratna sredstva, kao i start ap krediti za početnike u poljoprivrednoj prozvodnji.

„Nama je ideja da u devastiranim područjima, poput Bele Palanke, Babušnice, Svrljiga da ljudi mogu da žive na tom području, i da i druga lica dođu i zasnuju prozivodnju u tim mestima jer ćemo predvideti veće iznose subvencija“, rekao je ministar.

Kako je rekao, cilj je da se izborimo da ne dođe do pražnjenja područja, naročito u delu jugostočne Srbije, a takođe i da se pored osnovne proizvodnje razviju i prerađivački kapaciteti.

 

Radi se analiza, proizvođači mleka neće biti ugroženi

Nedimović je danas izjavio da je u toku analiza svih aspekata kako bi se donela odluka o tome da li će vlada produžiti prelevmane na mleko ili ne, a kakva god da bude ta odluka, proizvođači mleka ne treba da strahuju, jer neće biti ugroženi.

„Da li će vlada produžiti ili ne, sada radimo analizu zajedno sa svim akterima u postupku i kakva god da bude odluka cilj je da ne bude ugrožen proizvođač mleka. Uvek ćemo voditi računa o tome“, rekao je Nedimović na sednici Skupštine Srbije.

On je podsetio da je vlada pre godinu i po dana uvela zaštitne mere u cilju da zaštiti pre svega mlekarski sektor i sektor mesa administrativnim putem i kako nas ne bi „preplavilo“ mleko iz EU koje je tad postojalo kao višak.

On je ukazao da je na nivou EU u poslednjih godinu i po dana uloženo oko milijardu i po evra kako bi se izborili sa problemom viškova mleka.

„Jedini način koji je Vlada Srbije imala u tom trenutku da pomogne proizvođačima i prerađivačima jesu bile administrativne mere“, rekao je Nedimović.

On je ukazao da su se tada mnogi bunili i govorili da Srbija tako narušava svoj evropski put i naglasio da je ipak dozvoljeno korišćenje takvih alata uz obrazložen predlog.

„Činjenica je da su danas aktivnosti mnogo bolje, i da je mnogo drugačije stanje na evropskom tržištu mleka, da ne pričam o cenama koje zavise nekad i od nacionalnih mera koje primenjuju određene države, ali ni blizu situacija nije takva kakva je bila“, rekao je ministar.

Govoreći o količinama mleka po kvartalu koja neko treba da isporuči, on je kazao da će za marginalna područja biti utvrđeno 1.500 litara po kvartalu.

To znači, da će neko ko na primer ima dve krave te kriterijume moći da ispuni. On je ukazao i da su osim start apova predviđeni i grantovi, a u cilju podsticanja otvaranja novih radnih mesta u poljoprivredi.

Nedimović se osvrnuo i na situaciju sa doprinosima ističući da je u saradnji sa nadležnim ministarstvom za to formirana radna grupa kako bi se problemi otklonili.

„Imamo katastrofalnu situaciju za doprinose. Imamo veliki broj obveznika koji imaju astronomske sume, neverovatno je da neko ko ima pola hektara bude stavljen u isti rang sa onim ko ima 100 hektara, to nema veze sa životom… Želimo da se to logično reši“, rekao je Nedimović.

Ta oblast se kako je podvukao, mora urediti.

Ministar je naveo da će se ići na drugačiji pristup, gde će se u odnosu na prihod koji se može ostvariti po jedinici površine utvrđivati osnovice za PIO.

Takođe je rekao da će se u saradnji sa Poreskom upravom razmotriti mogućnost reprograma dugova.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Vedro

Trenutna temperatura 19°C

Vedro

Subota
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 31°C
Min: 20°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana