NATO prihvata opredeljenje Srbije da bude neutralna Tanjug

PolitikaPolitika Pocetna 12. 10. 2017. 14:55:49

NATO prihvata opredeljenje Srbije da bude neutralna, izjavila zamenica generalnog sekretara Alijanse Rouz Gotemeler u razgovoru sa predsednikom Vučićem. Saradnja između Srbije i NATO-a je umnogome unapređena, rekao Vučić i naglasio da je Srbija vojno neutralna, bez namere da taj status menja.

rouz-gotemelec-nato-vucic-tanjug

Predsednik Vučić i Gotemeler su razgovarali o međusobnom političkom dijalogu, oblicima praktične saradnje i predstojećem susretu srpskog predsednika i generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga.

Kako je saopštila Pres služba Predsednika, Vučić je istakao da je saradnja između Srbije i NATO umnogome unapređena, kao i da je pojačano uzajamno poverenje.

On je naglasio da je Srbija vojno neutralna zemlja, bez namera da taj status menja, ali je čvrsto opredeljena da sarađuje sa Alijansom u okviru programa Partnerstvo za mir, sa ciljem očuvanja trajnog mira i bezbednosti u regionu.

„Tokom proteklih 11 godina učešća u programu Partnerstvo za mir, Srbija je ostvarila značajnu saradnju sa državama članicama NATO i partnerskim državama, primenjujući najbolja iskustva i standarde u modernizaciji i jačanju svojih oružanih snaga i odbrambenih kapaciteta“, dodao je predsednik Vučić.

„Zamenica generalnog sekretara NATO Gotemeler ponovila je stav Alijanse da prihvata opredeljenje Srbije da bude vojno neutralna, da u tome ne vidi ništa sporno i da to nije prepreka razvoju saradnje sa Srbijom u brojnim oblastima“, navodi se u saopštenju.

Predsednik Vučić je rekao da je izuzetno važno da NATO i dalje sprovodi principijelan i statusno neutralan odnos prema KiM i naglasio da je za Srbiju NATO neizostavan faktor regionalne stabilnosti, a KFOR veoma važan faktor bezbednosti i opstanka srpske zajednice na KiM, kao i očuvanja srpskog kulturnog i istorijskog nasleđa.

Tema razgovora bila je i realizacija inicijative za korišćenje povereničkog fonda za deminiranje i uništavanje kasetnih bombi u Srbiji, koji će biti realizovan uz pomoć holandske vlade.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 16°C

Pretežno vedro

Sreda
Pretežno sunčano

Max: 17°C
Min: 5°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana