NATO obučava srpske službenike u sajber odbrani Tanjug

DruštvoDrustvo Pocetna 24. 11. 2017. 17:15:45

Službenici Kancelarije Saveta za nacionalnu bezbednost i zaštitu tajnih podataka Vlade Srbije prošli su kroz obuku za osiguravanje bezbednosti informacionih sistema (INFOSEC) u realnim životnim situacijama, a obuka je sprovedena u okviru Programa NATO za mir i bezbednost (SPS), saopštio je NATO.

internet29102014.jpg

 

Obuka je sprovedena u Beogradu i Talinu od 30. oktobra do 10. novembra, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu Severnoatlantske alijanse.

„Politika INFOSEC-a je veoma važna za svaku organizaciju jer može da pruži dodatno sredstvo za izlaženje na kraj sa sajber pretnjama, a moderna obuka u okviru SPS pružila je kombinaciju teoretskih i praktičnih sesija“, stoji u saopštenju.

Cilj obuke je bio da se omogući odgovor 12 učesnika na situacije u realnom životu s kojima bi se mogli suočiti, s fokusom na aktuelnu primenu INFOSEC-a unutar njihovih organizacija.

Kurs se odnosio na specifične probleme sajber bezbednosti, kao što je upravljanje krizama i zaštita poverljivih informacija, a s kojima su se učesnici susreli ili se trenutno susreću.

Oni su tokom obuke naučili kako da razviju i primene određene alatke i planove u sprovođenju INFOSEC politike u institucionalnom okviru.

„Ovo je bila izuzetna prilika da pojačamo saradnju između NATO i Srbije na polju informacione bezbednosti. Želeli bismo da naglasimo visoku motivisanost i dobru volju grupe, što je obuku učinilo uspešnom“, rekao je general Velo Loema iz Evropske inicijative za sajber bezbednost u Estoniji, institucije koja je organizovala obuku u saradnji sa Kancelarijom Saveta za nacionalnu bezbednost i zaštitu tajnih podataka Vlade Srbije.

Loema je izrazio očekivanje da će biti nastavljena saradnja u oblasti sajber bezbednosti.

U saopštenju NATO-a se navodi da je Srbija proteklih godina postala sve aktivnija u okviru programa SPS.

„Vodeće oblasti saradnje uključuju sajber odbranu, odbranu od hemijskih, bioloških, radioloških i nuklearnih (CBRN) agenasa, antiterorizam, agendu koja se tiče pitanja žena, mira i bezbednosti, energetiku i ekološku bezbednost“, zaključuje se u saopštenju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 2°C

Pretežno oblačno

Ponedeljak
Susnežica

Max: 5°C
Min: 2°C

Susnežica

Vremenska prognoza za 5 dana