Naser Orić oslobođen optužbi za zločin nad Srbima Tanjug

RegionRegion Pocetna 09. 10. 2017. 10:52:01

SUD BiH oslobodio ratnog komandanta Nasera Orića, kojeg Srbija potražuje za zločine protiv srpskih zarobljenika srpske nacionalnosti na području Bratunca i Srebrenice. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da će Srbija morati sama da se bori za pravdu, ali i pozvao na uzdržavanje od teških reči.

naser-oric

FOTO TANJUG/ FOTO FENA/ALMIR RAZIC/ nr

„Životi Srba nisu očigledno nisu vredni kao životi drugih. Srpska suza nema roditelja, rekao je Vučić na pres konferenciji i dodao da će Ministarstvo pravde reagovati na oslobađajuću presudu Oriću, a da je na njemu kao predsedniku države da ne izgovara najstrašnije moguće reči.

Razgovarao je, kaže, sa premijerkom Anom Brnabić i ministarkom pravde Nelom Kuburović i najavio reagovanje Ministartsva pravde.

Kako je rekao, njegova uloga kao predsednika Srbije je da ne izgovori najstrašnije stvari, iako je očigledno da životi Slobodana Ilića, MIlutina Miloševića, Mitra Savića… nisu vredno kao životi drugih.

„Jasno je da srpska suza nema roditelja“ rekao je predsednik Srbije i da je isto tako jasno da ćemo za pravdu morati da se borimo sami.

Ukazao je da smo samo mi optužuivani i osuđivani, a da ni Haradinaj, ni Orić niti neki drugi nikada neće biti krivi za Srbe koji su stradali, a najviše je Srba i Bošnjaka stradalo.

„Pozivam sve Srbe da ne pokažu i ne izgovore nijednu tešku reč protiv naših komšija Bošnjaka, već da gradimo prijateljstvo i budućnost. Istinu nijedan sud ne može da sakrije“, dodao je on.

Kako je rekao, nećemo da psujemo, ali ćemo se za pravdu boriti snažnijom ekonomijom, jedinstvom i većim radom koji će doneti plodove za budućnost našoj deci.

Ali, ističe, nećemo da bežimo i skrivamo istinu – tamo gde smo za nešto odgovorni da prihvatimo, ali i da jasno i nedvosmisleno kažemo ono za šta su drugi odgovorni.

On je podsetio i na izjave premijera Albanije Edija Rame koji kaže da Srbija „zamislite napreduje“ ka EU, a nije priznala Kosovo, potpredsednika HDZ koji ga je nazvao četnikom, a njegovi nisu bili ni četnici, ni partizani, već Srbi koji su stradali od ustaške ruke, a na koje niko nije reagovao…

„Svi su na to ćutali, i u Hrvatskoj su ćutali“, rekao je Vučić i dodao da ni na to nije odgovarao.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao da je oslobađajuća presuda Naseru Oriću dokaz da nema kazne za zločine nad Srbima.

„Predsednik sudskog veća je bio Bošnjak. Ovo je prilika da rehabilitijumo priču o već zakazanom referendumu o Sudu i Tužilaštvu BiH. Pozivam sve Srbe da izađu iz svih inistitucija Tužilaštva i BiH“, istakao je Dodik.

Predsednik Srpske dodao da je ovakvo ponašanje Suda BiH nedopustivo.

„Ja ću pozvati sve važne ljude u Srpskoj i ovo je tačka preko koje se neće proći. Činjenica je da je čak i bilo Bošnjaka koji su svedočili protiv Orića i to nije bilo dovoljno za presudu“, naglasio je Dodik.

Predsednica vlade Ana Brnabić izjavila da ne želi da komentariše sudske presude, ali je dodala da je oslobađajuća presuda za Nasera Orića za nju lično „užasna i poražavajuća“.

Brnabić je rekla da je za nju strašno da posle svega što se desilo nema nikakve pravde i niko nije kriv.

„Posle svega da nema nikave pravde i da niko nije kriv, ljudski mi je strašno“, rekla je Brnabić, rekla je Brnabić novinarima.

Ministarka pravde Srbije Nela Kuburović kaže da je odluka Suda u BiH još jedna je potvrda da za ubice i zločince poput Nasera Orića nema kazne, a da za srpske žrtve nema nikakve pravde.

„Da li onaj ko je na najbrutalnije načine ubijao civilno stanovništvo, kopao oči i rezao grkljane Srbima u selu Zalazje, ostaje nevin za zločine koje je počinio? Da li desetine očevidaca i svedoka tih mučnih i mračnih sećanja nisu dovoljna potvrda da ubice i mučitelje stigne pravda i kazna“, upitala je Kuburovićeva.

Kako kaže, mrtve oči Slobodana Ilića, Milutina Miloševića, Mitra Savića i mnogih drugih ovakvom odlukom zauvek ostaju duboko zakopane u crnim sećanjima njihovih porodica, prijatelja i svih nas.

„Mračna istina je danas progledala – da se samo za srpske žrtve ne zna ime i prezime njihovih dželata, imena onih koji su im na najbrutalniji način oduzeli živote. Da li pravda i pravo ne poznaje ubistvo, silovanje, vađenje očiju, mučenje staraca i dece, samo zato što su oni Srbi? Da li je to pomirenje kojem države iz regiona teže“, pita Kuburovićeva reagujući na oslobađajuću presudu Naseru Oriću.

Mi u Srbiji vidimo žrtvu, bol, ubistvo, počinjen zločin… a, ne da li je neko Srbin, Hrvat ili Bošnjak, dodala je ministarka pravde.

Naglašava da svako mora da odgovara za ono što je počinio i da Srbija od toga neće odustati.

„Verujem da će Viši sud u Beogradu pred kojim se i dalje vodi postupak za ratne zločine protiv Nasera Orića za ubistvo devet civila nastaviti da vodi ovaj slučaj, jer najmanje što dugujemo srpskim žrtvama i njihovim porodicama, jeste istina od čije su ruke izgubili svoj život“, istakla je Kuburovićeva.

Srbija neće odustati od politike pomirenja i dobrosusedskih odnosa u regionu, ali to moraju sve države jednako da žele i budu posvećene tome, zaključila je Kuburovićeva, navodi se u saopštenju Ministarstva pravde.

Oslobađajuća presuda za ratnog komandanta tzv. Armije BiH Nasera Orića, kojeg Srbija potražuje zbog zločina nad Srbima, je poruka da se za zločine počinjene nad Srbima ne odgovara, izjavio  potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Dačić je u izjavi za Tanjug poručio da nikakav sud neće moći da opere srpsku krv sa ruku Orica i drugih zločinaca, te da će ih kazna stići, kad tad.

“ Ima li kraja bezobrazluku, ponizenju I nepravdi prema srpskim zrtvama? Odluka o oslobađanju Nasera Orica porucuje da se za zločine počinjene nad Srbima ne odgovara. Zar neko misli da se tako može graditi mir, stabilnost I pomirenje u regionu? Za razliku od Srba, ni Muslimani, ni Hrvati, ni Albanci, nisu spremni da se suoče sa svojim ratnim zločinima“, naveo je Dačić.

 

Tužilaštvo BiH najavilo žalbu na presudu Oriću

Tužilaštvo BiH najavilo je žalbu na oslobađajuću presudu ratnom komandantu tzv. armije BiH Naseru Oriću, kojeg Srbija potražuje zbog ratnih zločina nad Srbima.

„Tužilaštvo BiH ne može da komentariše prvostepenu presudu Suda BiH. Kada dobijemo pisani otpravak presude, uložićemo žalbu na oslobađajuću presudu“, saopšteno je iz Tužilaštva.

Oslobađajuća presuda za Orića, kojeg u Federaciji BiH smatraju narodnim herojem, a Srbija i Srbi u Republici Srpskoj ratnim zločincem, izazvala je različite reakcije u oba entiteta BiH i Srbiji.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 24°C

Delimično oblačno

Ponedeljak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 30°C
Min: 21°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana