Narodno pozorište gostovalo u Osijeku sa „Otelom“ Tanjug

KulturaKultura Pocetna 05. 12. 2017. 18:23:00

Ansambl Opere Narodnog pozorišta gostovao je u Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku sa Verdijevom operom „Otelo“, izvedenom pod dirigentskom upravom Dejana Savića, u režiji gosta iz Italije Paola Bajoka.

osijek-hrvatsko-narodno-pozoriste-vesna

Dramska ekspresija, izvanredna karakterizacija likova, savršena orkestracija, bogat i raznovrstan jezik i lepota melodike glavne su karakteristike ovog remek-dela operske umetnosti, čije je protagoniste publika u prepunoj sali nagradila na kraju predstave višeminutnim burnim ovacijama i uzvicima „bravo“.

Tenor Janko Sinadinović u naslovnoj roli, sopran Jasmina Trumbetaš Petrović kao Dezdemona i bariton Miodrag D. Jovanović u ulozi Jaga, koji su dobili aplauze i na otvorenoj sceni, briljirali su svojim nastupima.

Zaslužene aplauze dobili su i Višnja Popov (Emilija), Marko Živković (Kasio), Slobodan Živković (Rodrigo), Sveto Kastratović (Lodoviko), Ljubodrag Begović (Montano) i Predrag Gligorić (Glasnik).

Opera Narodnog pozorišta na taj način je nastavila niz uspešnih gostovanja u susednim državama, a predstavljanje u Osijeku je nastavak saradnje između dve kuće čija je realizacija započeta 5. juna prošle godine kada su prvakinja Opere Jasmina Trumbetaš Petrović i maestro Dejan Savić nastupili u produkciji Pučinijeve „Toske“ u režiji Ozrena Prohića.

Gostovanje je organizovano u okviru Protokola o saradnji između dva nacionalna teatra u Beogradu i Osijeku, a upravnici Božidar Šnajder i Dejan Savić još prilikom potpisivanja protokola konstatovali su da je potrebno gledati u budućnost i da ovakva gostovanja, zapravo, predstavljaju model jedne uspešne i dobre međudržavne i regionalne saradnje koja može da se primeni i na druge oblasti života.

Nakon predstave kolege iz Osijeka organizovale su veliki prijem za sve članove brojne delegacije Narodnog pozorišta u Beogradu, koja je brojala oko 180 ljudi, a domaćin je bio direktor Opere Filip Pavišić, dirigent koji je čest i rado vođen gost u Beogradu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Vedro

Trenutna temperatura 25°C

Vedro

Sreda
Sunčano

Max: 24°C
Min: 13°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana