Najveći rast BDP-a u poslednjih 10 godina Tanjug

EkonomijaEkonomija Pocetna 31. 07. 2018. 14:46:54

Ministar finansija Srbije Siniša Mali izjavio je da je u prvih šest meseci ove godine ostvaren rast BDP-a od 4,5 odsto, što je najviša stopa rasta za prvih šest meseci u poslednjih 10 godina.

novac72014072014.jpg

 

 

Siniša Mali je istakao da je to impresivan rezultat, i još jedna potvrda da se naša privreda uspešno razvija, te da je Srbija postala finansijski stabilna zemlja, primamljiva za investitore.

On je dodao i da je, prema fleš proceni Republičkog zavoda za statistiku (RZS), rast BDP-a u drugom kvartalu iznosio 4,4 odsto međugodišnje.

Kako je istakao, Ministarstvo finansija vrši analize i na mesečnom niovou, a prema procenama, rast u junu, u odnosu na jun prethodne godine, najveći je u poslednjoj deceniji.

„Prema procenama Ministarstva finansija, u junu 2018. privreda je ubrzala rast na 5,2 odsto međugodišnje, što je jedna od najviših mesečnih stopa rasta u poslednjih 10 godina. Time je u prvoj polovini godine ostvaren rast BDP od nešto preko 4,5 odsto, što je takođe najbolji rezultat u poslednjoj deceniji“, rekao je ministar finansija.

Istakao je da je rast diversifikovan, odnosno primetan je u svim sektorima.

„Ovi odlični rezultati potvrda su odgovorno sprovedenih reformi u prethodnom periodu“, rekao je Mali.

Kako je saopštilo Ministarstvo finansija, Mali je naglasio da Srbija beleži znatno veći privredni rast od prosečnog rasta u zemljama regiona i EU, a da pozitivan doprinos nastavljaju da daju svi proizvodni sektori, prvenstveno uslužna i građevinska aktivnost.

Govoreći o fleš proceni RZS da je rast BDP u drugom kvartalu iznosio 4,4 odsto međugodišnje, Siniša Mali je istakao da je prema analizi Ministarstva finansija najsnažniji međugodišnji rast ostvaren u sektoru građevine (23,1 odsto) što je posledica ubrzanja realizacije infrastrukturnih projekata države, ali i jačanja privatne građevinske aktivnosti.

„Posebno je pohvalno što je primetan rast u svim sektorima, od građevine do poljoprivrede. Upravo to govori u prilog tome da je Srbija postala zemlja sa stabilnim privrednim rastom i sa stabilnim javnim finansijama. Zahvaljujući odgovornoj politici koju vodimo, i fiskalnoj disciplini koju smo postigli, stvoren je prostor za povećanje plata i penzija, koje nas očekuje u narednom periodu“, istakao je ministar finansija.

Precizirao je da je rast trgovinskog prometa, turističkih usluga, kao i stabilno povećanje sektora informaciono-komunikacionih tehnologija, obezbedilo međugodišnji rast uslužnog sektora od 3,4 odsto.

Istakao je dobre rezultate u poljoprivredi i naveo da imamo dobru poljoprivrednu sezonu, koja prema proceni Ministarstva finansija obezbeđuje međugodišnji rast te delatnosti od 11,7 odsto u drugom kvartalu.

Ministar je naveo i da industrijska proizvodnja beleži povećanje fizičkog obima od 2,5 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, što je vođeno rastom prerađivačke industrije, posebno u delatnostima proizvodnje osnovnih metala, mašinske i oporavljene prehrambene industrije.

 

 

 

One Response to “Najveći rast BDP-a u poslednjih 10 godina”

  1. Gej kaže:

    Dobar dan,ova vest bas hrabra I ohrabrujuca. Koje dobrobiti I kada mi penzioneri I ostali gradjani ove siromasne I napacene zemlje mozemo ocekivati.?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Vedro

Trenutna temperatura 25°C

Vedro

Ponedeljak
Moguća kiša

Max: 18°C
Min: 15°C

Moguća kiša

Vremenska prognoza za 5 dana