Najodgovorniji za krađu novca brane se na različite načine

PolitikaPolitika Pocetna 09. 02. 2018. 19:54:28

Posle javnog objavljivanja internog Izveštaja o kontroli trošenja finansijskih sredstava koji je u novembru 2017. sastavila specijalno formirana Radna grupa DS-a, najodgovorniji za krađu novca brane se na različite načine.

antidot-izvestaj

Pajtić upire prstom na Đilasa, ali, ako može da se ne primeti, jer danima govori kako je on najbolji kandidat opozicije za gradonačelnika Beograda.

Šapić nastavlja sa ćutanjem, kao i u slučaju ozbiljnih optužbi za zloupotrebu javnih resursa.

Dragan Đilas za Danas kaže da sav novac od kamata, koji i dalje uzima od DS,a ide u humanitarne svr
Podsećamo, medijska mreža Antidot je došla u posed internog Izveštaja o kontroli trošenja finansijskih sredstava koji je u novembru 2017. sastavila specijalno formirana Radna grupa DS-a. Prema tom izveštaju, glavnu krivicu za finansijsku dubiozu nekada najveće stranke u Srbiji snose Dragan Đilas i Bojan Pajtić koji su, uz pomoć Aleksandra Šapića i Dušana Elezovića, ovu partiju bukvalno gurnuli u dužničko ropstvo prema Draganu Đilasu kao svom najvećem poveriocu. Pozivajući se na podatke iz partijske finansijske službe, u izveštaju se konstatuje da je tokom i neposredno nakon izborne kampanje 2012. godine, DS potpisala dva ugovora sa firmom Communis na osnovu kojih su prema toj firmi nastale obaveze u iznosu od 7,9 miliona evra. Kako bi taj iznos bio isplaćen, rukovodstvo stranke potpisalo je ugovor o kratkoročnoj pozajmici sa Razvojnom bankom Vojvodine od koje je uzet šestomesečni kredit od 360 miliona dinara. Pošto DS nije imala novca da vrati kredit, na scenu stupa Đilas koji najpre preko Zorana Mileševića iz Kikinde nalazi garanta, a kasnije Multikom, u vlasništvu Đilasa preuzima ceo kredit čime u jednom danu zarađuje 100.000 evra plus 1,4% mesečne kamate na ukupni dug, čime stranku bukvalno uteruje u dužničko ropstvo”, ukazuje sagovornik Antidota i dodaje da su Đilas i Pajtić čak i preko fiktivnih faktura i poslova dodatno isisavali novac iz stranke. Nakon toga, nizom špekulativnih operacija u kojima su učestvovali Dragan Đilas, Bojan Pajtić, Dušan Elezović, Aleksandar Šapić i Zoran Milešević, Demokratska stranka je zbog servisiranja postojećeg duga prema RVB u iznosu od 49 miliona dinara, oštećena za dodatnih 80 miliona dinara koji su isplaćeni Đilasu, Šapiću i Mileševiću, a sve to su svojim potpisima odobrili Pajtić i Elezović. Sagledavajući ukupne troškove koji su nastali potpisivanjem niza štetnih ugovora, komisija je taj iznos procenila na više od 134 miliona dinara, odnosno preko 1.000.000 evra, što je i konstatovano u pomenutom izveštaju, ekskluzivno objavljuje Antidot.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 4°C

Pretežno oblačno

Četvrtak
Pretežno sunčano

Max: 8°C
Min: 1°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana