Najduži film na Beldocsu – dokumentarac od osam sati i 16 minuta Tanjug

KulturaKultura Pocetna 11. 05. 2019. 12:37:33

Dokumentarac „Mrtve duše“, najduži film u dosadašnjoj istoriji Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Beldocs u Beogradu, biće prikazan u nedelju, 12. maja, u 12 sati u Jugoslovenskoj kinoteci, najavili su organizatori.

film19032015.jpg

Delo nastalo u francusko-švajcarsko-kineskoj koprodukciji režirao je Vang Bing, a traje 496 minuta (osam sati i 16 minuta).

U provinciji Gansu na severozapadu Kine lež ostaci brojnih zatvorenika napuštenih u pustinji Gobi pre 60 godina. Proglašeni za ultradesničare u kampanji Komunističke partije 1957. godine protiv desnice, oni su umrli od gladi u logorima Jiabiangou i Mingšui.

Film poziva gledaoce da se sretni s preživelima iz logora kako bi iz prve ruke saznali ko su ti ljudi, kakve teške trenutke su bili primorani da izdrže i kakva je bila njihova sudbina.

Film se prikazuje u programu „Meteori“, selekciji hibridnih, igrano-dokumentarnih i arthaus filmova, koji je pokrenut prošle godine u Muzeju savremene umetnosti (MSU) u Beogradu kao jedna od novih selekcija festivala.

Ideja je da se publici približe drugačija shvatanja o filmu, kroz raznolike načine produkcije i nastanka audio-vizuelnih dela.

Program je nastao po uzoru na saradnje između muzeja i festivala kao sto su: Forum i Forum Expanded na Berlinalu, FID Marsej – MSU u Marseju, Film Society Of Lincoln Center u MoMi u Njujorku i Cinema du reel u Centre Pompidou u Parizu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 15°C

Delimično oblačno

Utorak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 23°C
Min: 13°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana