Najava novih zabrana upotrebe plastike u EU Tanjug

SvetSvet Pocetna 15. 10. 2018. 18:40:21

Odbor za zaštitu životne sredine Evropskog parlamenta proširio je listu zabranjenih proizvoda od plastike za jednokratnu upotrebu.

evropskiparlament28012016.jpg

 

Odbor za zaštitu životne sredine Evropskog parlamenta proširio je listu zabranjenih proizvoda od plastike za jednokratnu upotrebu.

Dok je predlog Evropske komisije zahtevao zabranu devet plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu u 2021. godini, u članovi Odbora za zaštitu životne sredine, javnog zdravlja i bezbednost hrane, ovu listu su proširili, prenosi sajt Euraktiv.

Prema predlogu Komsije, na spisku bi trebalo da se nađu plastični tanjiri, viljuške, noževi, kašike, slamčice, štapići za opštu upotrebu, kao i štapići za čišćenje ušiju, štapići za piće i štapićie za balone.

Evropski poslanici u Odboru za zaštitu životne sredine, javnog zdravlja i bezbednost hrane, proširili su ovu listu 10. oktobra i na nju stavili tanke plastične kese, prozvode koje sadrže biorazgradivu plastiku i ambalaže za brzu hranu.

Izveštaj, koji je podneo belgijski poslanik Frederik Ris (ALDE), takođe se zalaže za smanjenje ambalaže za jednokratnu upotrebu za hamburgere, sendviče, voće i povrće, dezerte i sladoled na „ambiciozan i održiv način“ do 2025 godine.

Dodatno se zahteva da plastične flaše budu posebno prikupljane i da se njih 90 odsto reciklira do 2025. godine.

Reč je i o manjim pikavcima za cigarete. Ovo je već poseban slučaj u Francuskoj koji je podložan specifičnim merama.

Odbor takođe poziva da se u filterima za cigarete udeo plastike smanji za 50 procenata do 2025. godine i 80 odsto do 2030.

Ovaj odbor dodatno zahteva da duvanska industrija pokrije troškove prikupljanja, transporta i uništavanje opušaka.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Vedro

Trenutna temperatura 11°C

Vedro

Sreda
Sunčano

Max: 19°C
Min: 9°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana