Nagrada „Milan Mladenović“ za izuzetno muzičko delo Tanjug

KulturaKultura Pocetna 12. 04. 2019. 15:00:36

Novoosnovana „Zadužbina Milana Mladenovića“ dodeljivaće regionalnu godišnju nagradu koja će nositi ime istaknutog muzičara, pesnika, kompozitora i kultnog vođe benda Ekatarina Velika, najavili osnivači Zadužbine na konferenciji za medije u beogradskom kafeu Leila Records.

vasil-cane-tanjug

foto Tanjug

Članovi Upravnog odbora Zadužbine su muzičari Milivoje Petrović, poznatiji kao Miško Plavi, Zoran Kostić – Cane i advokat Nenad Milovanović.

Advokat Milovanović je napomenuo da je Zadužbina osnovana na osnovu ideje koja je potekla od majke Milana Mladenovića.

„Ona je u svom testamentu ostavila nalog da se deo imovine koja je predstavljala njeno nasleđe nameni za humanitarne i kulturne svrhe. Zbog toga smo zajedno sa Milanovim prijateljima i poštovaocima osnovali Zadužbinu „Milan Mladenović“. Cilj nam je da aktivnostima Zadužbine podstaknemo umetničko stvaralaštvo u regionu“ kazao je Milovanović i dodao da će se nagrada „Milan Mladenović“ dodeljivati svake godine na dan Milanovog rođenja, 21. septembra za muzičko delo od izuzetne umetničke vrednosti

„Nagrada se sastoji od povelje i novčanog iznosa od 2000 evra. Za nagradu mogu da konkurišu autori sa nekadašnjeg jugoslovenskog prostora, za delo objavljeno između 30. juna prethodne godine i 30. juna tekuće godine, bez posebnih žanrovskih ograničenja“ kazao je Milovanović i najavio objavljivanje albuma „Angels Breath“ iz 1994. godine koji je Milan snimio sa Mitrom Subotićem Subom u Brazilu, kao i re-izdanje kompilacije „Kao da je bilo nekad“ iz 2002. godine na kojem su poznati muzičari interpretirali pesm Ekatarine Velike.

Članovi prvog žirija za dodelu Milanove nagrade su muzičari Zoran Kostić Cane, Vasil Hažimanov i rok kritičar i publicista Aleksandar Žikić.

Zoran Kostić – Cane, lider benda Partibrejskers kaže da se nagrade neće dodeljivati pošto poto.

„Vodićemo računa da dobitnici nagrada budu u kriterijumu koji je Ekatarina Velika zadala svojim postojanjem. Kupovaćemo istrumente nekim darovitim klincima koji žive po nekim zabitima. Ako već imaju dar imaće i mogićnost da taj dar prezentuju svima“ rekao je Cane i dodao d je cilj zadužbine između ostalog da se obnaroduje iskrena priča o Milanu Mladenoviću i njegovom slavnom bendu.

„Ti ljudi su bili muzičari. Žao mi je što se u deli javnosti stvorila drugačija slika o Milanu i njegovom bendu i mi ćemo se truditi da to ispravimo. Sve te knjige su predstavile naše drugove u svetlu koje uopšte nije primarno za njihove živote. Ti troškovi života sa kojima su nas upoznavali nisu relevantni u odnosu na muzički opus koji su iza sebe ostavili. Namera nam je da vredne ljude sačuvamo od zaborava“, kazao je Kostić.

Džez pijanista Vasil Hažimanov kazao je da je ideja osnivanja fondacije promocija kreativnosti kod mladih ljudi.

„Ekatarina Velika i Milan Mladenović su simbol jedne kulturne sredine i epohe u kojoj su delovali“, kazao je Hažimanov.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Vedro

Trenutna temperatura 19°C

Vedro

Subota
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 31°C
Min: 20°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana